A hungarikumok jegyében zajlik az idei Széchenyi-bál

A hungarikumok jegyében zajlik az idei Széchenyi-bál, amelyet február 1-jén rendeznek meg Budapesten, és amelynek bevételéből a Ments Életet Alapítványt támogatják.

A bálozókat huszárok, a Magyar Huszár és Lovashagyományőrző Társaság tagjai fogadják. Az érkező vendégeket magyar pálinkával és Törley pezsgővel, valamint egyebek mellett libamájjal, békéscsabai vastagkolbásszal, szalámikkal és sajtokkal kínálják.

A műsorban fellép Balogh Kálmán cimbalomművész, hajnalig az Old Boys zenekar játszik, emellett bemutatják a Lacca Divatház magyar népművészeti motívumokkal díszített új kollekcióját, valamint Herend termékeit, a porcelánfestést és a halasi csipke készítését is. Két tárlóban eredeti, első kiadású Széchenyi-műveket is megtekinthetnek az érdeklődők – mondta el Rubovszky András, a bált szervező Széchenyi Társaság főtitkára hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: a vacsora menüjét is hungarikumokból állították össze, így egyebek mellett szerepel a kínálatban hízott libamájjal töltött gomba, mangalica és szürke marha parajos zöldségtortával, valamint gönci kajszikrémmel töltött rétes pálinkával bolondítva. A programokat bálkirálynő-választás és tombola is színesíti.

A rendezvény célja idén a Ments Életet Alapítvány megsegítése. A belépőjegyek 22 ezer forintba kerülnek, és minden eladott jegyből ezer forinttal támogatják az alapítvány működését. A bál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Mikola József, a Ments Életet Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte: az alapítvány két és fél évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy a nemzeti vérkészletet gyarapítsák. Az egészséges, fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani, hogy új donorokat integrálhassanak a véradói hálózatba, illetve visszahozzák a rendszerbe azokat, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt korábban kiestek.

A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első újkori Széchenyi-bált a Gellért Szállodában, idén 26., történelmi távlatait tekintve 96. alkalommal várják a vendégeket.

Forrás: MTI