Magyar animáció is indul az Arany Medvéért

Bucsi Réka Symphony No. 42 című diplomafilmjét meghívta a berlini nemzetközi filmfesztivál, az alkotás a legjobb rövidfilmet illető Arany Medve díjért szállhat versenybe.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció tanszéke hallgatójának 2013-ban alkotott, tízperces diplomafilmje az egyetemen készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával – tájékoztatta a filmes szervezet hétfőn az MTI-t.

Bucsi Réka pályakezdő animációs filmrendező olyan alkotók után mutatkozhat be a 64., február 6. és 16. között megrendezendő A-kategóriás filmfesztivál rövidfilmes szekciójában, mint Varga Csaba, Orosz István, Cakó Ferenc, Milorad Kristic, M. Tóth Géza és Szilágyi Varga Zoltán. A film díszbemutatójára az alkotók jelenlétében kerül sor Berlinben.

„A Symphony No. 42 című animációs film rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Az asszociációk által összefűzött rövid jelenetek környezetünk irracionális összefüggéseit hangsúlyozzák. A szürreális helyzetek ember és természet alkotta dolgok összhatásán alapszanak” – olvasható a szinopszisban.

A filmalap közleménye idézi Bucsi Rékát, aki szerint a film alapötlete egy érdekes emberi tulajdonságra épül. „Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint” – vallja a film alkotója, aki 2013-ban végzett a MOME animáció szakán, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője.

A film vágója Czakó Judit, producere Fülöp József, a MOME Animáció tanszékének vezetője.

A közlemény felidézi, hogy a filmalap 2012 óta évente mintegy 70 millió forinttal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatás célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, a szakmai utánpótlás elősegítése. A támogatásnak köszönhetően évente mintegy 40 rövidfilm készül a három intézményben.

Forrás: MTI
,