Magyar film nyitja a római Nevető Európa filmszemlét

Az Orosz Dénes rendezte Poligamy című magyar film nyitja meg a péntek este kezdődő, Nevető Európa (L’Europa che ride) elnevezésű európai filmszemlét Rómában.

A Csányi Sándor és Tompos Kátya főszereplésével 2009-ben készült alkotás lesz az első a február 2-ig tartó, nyolc filmet felvonultató mustrán, amelyet az olasz fővárosnak a Marcello Mastroianniról elnevezett terén működő Moziházban (Casa del Cinema) rendeznek meg. A filmszemlén a magyar film mellett német, osztrák, spanyol, finn, lengyel, román és szlovák alkotások mutatkoznak be a római közönségnek.

A szemlét – prospektusa szerint – a mosoly jegyében rendezik meg, hogy ki lehessen nevetni az előítéleteket és a sztereotípiákat. A filmek a komoly kormányüléseken, a politikai és pénzügyi eseményeken túli, mindannyiunk számára jól ismert Európát kívánja bemutatni a minden országban ugyanúgy szórakoztató szereplőkkel és helyzetekkel.

Az olaszországi Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézete Egyesülete (Eunic) szervezésében zajló filmszemléhez az alkotásaikkal résztvevő nemzetek római kulturális intézetei csatlakoztak – közöttük a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia (RMA) is.

Forrás: MTI