Újrajátszás húsz év múltán! – A Jókai Színház ünnepi „Advent a Hargitán” előadása

Húsz évvel ezelőtt forrósodott föl a magyar színházi világ a Nemzeti Színház Sütő András Advent a Hargitán című darabjának a bemutatója kapcsán.

Pontosan húsz évvel ezelőtt mutatták be a Sík Ferenc rendezte darabot Csanádpalotán, Kelemen László – az első magyar színtársulat meglapítójának nyughelyének közelében – Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, Bartal Zsuzsa, Varga Viktória szereplésével. Most, húsz évvel később a Békéscsabai Jókai Színház művészei Kara Tünde, Czittor Attila, Babócsai Réka játsszák újra a legendás darabot. Az a Rubold Ödön rendezte a mostani előadást, aki a húsz évvel ezelőtti változatban Zetelaki Gábor szerepét játszotta.

Sinkovits Imre- Agárdy Gábor

Sinkovits Imre- Agárdy Gábor

– Ahogyan Ablonczi László, Gyüdi Sándor elindította, úgy a Jókai Színház is csatlakozni kíván ahhoz, hogy évről évre más-más magyar színház zarándokoljon el, s tegye tiszteletét, az első magyar színtársulat magalapítójának sírjánál – nyilatkozta Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója. – Ajándékként és emlékezésképpen hoztunk egy előadást a csanádpalotaiaknak, akik évek óta nagy gonddal és odafigyeléssel ápolják a sírt, és a magyar színjátszás megalapításának emlékét. Legyen ez a hely zarándokhely – zárta beszédét a színidirektor –, s meggyújtotta az emlékezés fáklyáit.

Szélyes Imre, Szőke Pál

Szélyes Imre, Szőke Pál

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház