Gárdonyi-emlékév – Karácsonyi koncerttel zárult az emlékév

A Gárdonyi Zeneszerzői Pályázat három döntős munkáját is megszólaltató karácsonyi koncerttel hétfő este a Zeneakadémián a Gárdonyi-emlékév, melynek végén Sebők Pétert hirdették ki a pályázat nyertesének.

A Gárdonyi jubileumi emlékév záróeseménye a Zeneakadémián 2013. december 23-án.- MTI fotó: Illyés Tibor

A Gárdonyi jubileumi emlékév záróeseménye a Zeneakadémián 2013. december 23-án.- MTI fotó: Illyés Tibor

„Gárdonyi Géza méltán a legnépszerűbb magyar író, nem véletlen, hogy fontosnak érezzük születésének 150. évfordulóját” – hangsúlyozta a hangverseny előtt elmondott köszöntőjében L. Simon László kormánybiztos, az emlékév fővédnöke.

Mint hozzátette, számos szervezet összefogásával, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 100 millió forintos támogatásával a fiatalokat is megszólítani akaró, egész éves programsorozatot állítottak össze, melynek során többek között kiállításokat, konferenciákat rendeztek, pályázatokat hirdettek, valamint felavatták az egri Szent Anna kápolnát.

Lassan egy éve dolgozik az Ybl-emlékbizottság, amely a 2014-es Ybl Miklós Emlékévre készül, szintén 100 millió forintos NKA támogatással. Az emlékév keretében adják át tavasszal a megújult Várkertbazárt, és április 6-án a szintén Ybl által tervezett Operaházban gálaestre várják a közönséget – jelentette be L. Simon László.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere impozánsnak nevezte az emlékév eredményét, hiszen elmondása szerint az óvodásoktól az idősebbekig minden korosztály megtalálhatta az utat az Egri csillagok, A láthatatlan ember, az Ida regénye szerzőjéhez, akinek valóban megjelent „emberi és alkotói arca”.

A programsorozat 200 ezer embert ért el közvetlenül – csak a Gárdonyi fesztiválon 9000 látogató járt -, nem szólva a híradások nézőiről, olvasóiról – hívta fel a figyelmet a miniszter. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy az Egri csillagokat a Nagy könyv pályázaton 2005-ben a legkedveltebb magyar könyvvé választották, nemrég pedig elkészült a regény török fordítása is.

A Gárdonyi Emlékbizottság, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt Gárdonyi Zeneszerzői Pályázatra tizenhét pályamű érkezett. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a hármat – Andorka Péter Karácsonyi kantáta, Sebők Péter Karácsonyi álom és Kecskés D. Balázs Kantáta című művét -, amelyet Vajda Gergely vezényletével az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar hétfő este megszólaltatott a Zeneakadémián.

Az egymillió forint összdíjazású pályázat nyertesének Sebők Pétert választott a koncert végén a zsűri.

A zsűri elnöke Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, tagjai Gyöngyösi Levente Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti koordinátora, Pad Zoltán, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Molnár Szabolcs zenetörténész voltak.

A karácsonyi koncerten a zeneszerzői pályázat művei mellett elhangzott Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című karácsonyi éneke az Egri Érseki Fiúkórus előadásában, illetve további részletek a 150 éve született író munkáiból.

Forrás: MTI
,