Háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr mutatja be könyvét Budapesten

Bemutatja Budapesten The Art of Cinematography című könyvét Vittorio Storaro három Oscar-díjjal elismert olasz operatőr, aki olyan filmtörténeti jelentőségű filmeket fényképezett, mint az Apokalipszis most, A megalkuvó vagy Az utolsó tangó Párizsban.

A 73 éves, napjainkban is folyamatosan dolgozó operatőr a december 12. és 16. között zajló X. Aranyszem Operatőr Fesztivál díszvendégeként érkezett Magyarországra, és szombaton 10 órakor, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be könyvét Koltai Lajos operatőr-rendező társaságában, akihez több mint húszéves barátság fűzi.

A szintén nemzetközileg is elismert, Balázs Béla-díjas és Európai Filmdíjas Koltai Lajos az MTI-nek azt mondta: „az időt megállító pillanat ez”, hogy az olasz alkotó itt van a fesztiválon, hiszen „ő a filmművészet élő legendája, a legnagyobb varázslója a színeknek, a fényeknek, a kompozíciónak”.

A magyar filmes kiemelte – mintegy negyven mozifilmet számláló – munkásságából a Bernardo Bertolucci olasz rendezővel közösen készített, klasszikussá vált alkotásokat: a „stilárisan elképesztő, filmes alapélmény” A megalkuvót, az Olaszországban annak idején betiltott, ugyanakkor világsikerű Az utolsó tangó Párizsbant, valamint a „döbbenetes erejű” Huszadik századot, amely „megint csak iszonyatosan erős képi világú film”.

Hozzátette: emellett Francis Ford Coppola Apokalipszis most, Warren Beatty Vörösök és Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című filmjének operatőri munkájáért kapott három Oscar-díj is óriási eredmény, amilyet nagyon kevesen értek el rajta kívül.

Véleménye szerint Vittorio Storaro olyan üzeneteket, képeket hagyott és hagy a világban, amelyeket soha nem felejt el az, aki látta valamelyik filmjét. És „aki elfelejthetetlent tud alkotni ebben a világban, az nagyon nagy ember” – hangsúlyozta Koltai Lajos. Magánemberként is nagyon meghatározó személyiség, aki ráadásul mindig szívesen osztja meg a világgal azt, amit tud, és ez is nagy dolog – fűzte hozzá.

Mindezek miatt a HSC (Hungarian Society of Cinematographers, Magyar Operatőrök Társasága) életműdíjjal ismeri el Vittorio Storaro munkásságát, a díjat vasárnap adják át az alkotónak az Aranyszem fesztiválon – közölte Koltai Lajos. A társaság azokat jutalmazza az Eternity Awarddal (Örökkévalóság díj), akik az egyetemes filmművészetben kiemelkedő alkotásokat hoztak létre, legutóbb 2010-ben Billy Williams Oscar-díjas brit operatőrt kapta meg az elismerést.

A szombati ingyenes eseményen bárki részt vehet, aki regisztrál a hsc@hscmot.hu e-mail címen.

Forrás: MTI
,