Év végéig lehet jelentkezni a Hrabal-filmpályázatra

Év végéig lehet jelentkezni a Bohumil Hrabal cseh író születésének 100. évfordulója alkalmából Hrabbal Habbal címen meghirdetett nemzetközi rövidfilmpályázatra, amelyre a szervező BuSho Filmfesztivál és a budapesti Cseh Centrum műfajtól függetlenül várja az alkotásokat.

Az író műveinek elsőszámú megfilmesítőjeként is ismert Jiří Menzel, Oscar-díjas cseh rendező által áprilisban meghirdetett pályázatra olyan műveket várnak, amelyek magukon hordozzák az író életének és munkásságának motívumait és a lehető legeredetibb módon adják vissza az általa képviselt életérzést és stílust – közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

A versenyre műfaji megkötés nélkül fikciós, animációs, kísérleti, zenés és dokumentarista pályaművekkel egyaránt lehet nevezni, „archív” és „új film” kategóriákban. Előbbi szekcióban maximum 30 perces, az 1997-ben elhunyt író életéből származó archív felvételeket feldolgozó pályamunkákat, utóbbiban pedig 15 perces, Hrabal halála után készült műveket várnak.

A legjobb alkotás ezer euró (302 ezer forint) pénzdíjban részesül, a további helyezetteket prágai hosszú hétvégével, sörvacsorával, egy hordó sörrel vagy Hrabal-könyvcsomaggal jutalmazzák.

A mindenki számára nyitott versenyre a nevezés díjtalan, a beküldési határidő december 31. A győzteseket Hrabal 100. születésnapján, 2014. március 28-án hirdetik majd ki.

A pályázatról további részletek a busho.hu weboldalon olvashatóak.

Forrás: MTI