Jubileumi cirkuszi gála karácsony előtt az integráció jegyében

A Fényszóró Kulturális Alapítvány tizedik alkalommal rendezte meg Karácsonyi ünnepi fesztiválját a Fővárosi Nagycirkuszban szerdán, 2013. december 11-én. 

100_4274

A Neoton Família együttes énekesnője, Csepregi Éva – aki az alapítvány elnöki teendőit látja el – a mostani alkalommal is fontosnak tartotta, hogy a karácsonyi ráhangolódás jegyében tartandó program esetében érvényesüljön az integráció. A közel négy órás gálaelőadásra épp ezért több fogyatékossággal élő gyermek és fiatal is eljuthatott. A közép-magyarországi régióban tevékenykedő alapítvány szervezésében megvalósult program a sződligeti Viktor Speciális Otthon és a gödi TopHáz Otthon lakói is ellátogattak a csaknem másfél ezer érdeklődő jelenlétében tartott produkcióra.

A teltházas rendezvény első felében a zuglói mazsorettek, a Gördülő Tánccsoport, az újpesti EGYMI tanulói, valamint a legutóbbi Megasztár győztese, Radics Gigi és a Csillag születik 2009. évi nyertese, Tabáni István lépett a közönség elé. Ebben a műsorblokkban Csepregi Éva és a Neoton Família sztárjai is porondra léptek a Diósjenőn működő Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet Jelelő kórusával együtt.

hangszoro-beck-zoltan-es-hay-janos-alexandra-podium-2014-november-26-foto-kaunitz-miklos

Ezt követően megtekinthette a közönség az Univerzum fényei című cirkuszi műsort. A látványos show, egy villámkezű artista, Georgio frenetikus gyorsasággal bemutatott diabolo-dobálásával vette kezdetét. Az igazán nem nagy költségvetésű eszközkészlettel rendelkező bemutató remek ráhangolódást jelentett az ez utáni műsorszámokra. A bámulatosan feldíszített és angyalszárnyakkal felszerelt fehér ló hátán, az olasz Casselly család bájos tagja, Merrylu érkezett a manézsra, hogy onnan a kupolába emelkedve mutassa be lélegzetelállító légtornász számát. Majd lámák és agárkutyák futottak a porondra, hogy többé-kevésbé kövessék Joulia Tchakanova utasítását a nézőtéren ülők örömére. Az előadás terének többszöri tereprendezését kitöltő időben az olasz bohócdinasztia tagjai, Steve és Jones Caveagna szórakoztatta a publikumot. A modern mulattatás és a klasszikus bohócszámok elegyét felvonultató néhány perces gegek sora zenei tudásuk bemutatására is alkalmat teremtett. Hazánkat a Richter-csoport lovas akrobata-számmal, a tehetséges Sárközi-trió alaposan kimunkált, ütős zsonglőrködéssel és a csinos partnernőjét egy ládából el- majd elővarázsoló illuzionista Molnár Nagy Dávid képviselte. De bemutatkozott a kubai Flying Havanas is Budapesten. A hat tehetséges, fiatal artistaművész főattrakciójának szánt hármas szaltó ugyan látványosan nem úgy sikerült, ahogy azt szerették volna, azért így is elkápráztatták a nézőtéren ülőket. A manézs kupoláján lévő gerendán fejjel lefelé lógó, majd ily módon fel, s alá sétáló Graziella engedett bepillantást szó szerint feje tetejére állított világába, amely – valljuk be – elég szórakoztató volt.

100_4277

Az előadás csúcsát vitathatatlanul a Casselly-család állatos produkciói jelentették. Először elefántok és lovak szerepeltek és kápráztatták el a közönséget ügyesen betanult, bravúros és humoros mutatványaikkal. A többórás előadás zárásaként pedig a Monte Carloban megrendezett, harminchatodik Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany bohóc-díjat nyert produkciót tekinthették meg az egybegyűltek. A főszerepben Merrylu és René Casselly Junior, valamint négy elefánt volt látható. Az egyik elefánt egy mérleghinta-szerű építmény egyik felére lépett, melynek következtében René egy másik elefánt hátára pattant, miközben a levegőben hármas szaltót mutatott be.

Az emlékezetes cirkuszi előadást és az arra hangoló kulturális programblokkot a főszervező alapítvány vezetőinek reményei szerint jövőre újabb követ! A nézőtéren helyett foglalók is ebben bíznak!

Lakatos Csaba írása
Fotó: Vincze Rita