Odaítélték az epizodisták elismerését, az Aase-díjat

Ecsedi Erzsébet, Horváth Zsuzsa, Beratin Gábor és Cs. Németh Lajos színművésznek ítélték oda az idén a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést, az Aase-díjat.

A díjakat december 16-án, hétfőn délután adják át a Bajor Gizi Színészmúzeumban – közölte a Magyar Színház Társaság az MTI-vel kedden.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított díjat, amelyet minden évben négyen kaphatnak meg (két férfi, két nő, egy-egy vidéki, illetve budapesti). A díjat Ibsen Peer Gyntjének édesanyjáról, Aase anyóról nevezték el, az epizódszerep megformálása Gobbi Hilda egyik kiváló alakítása volt.

Gobbi Hilda végrendeletének megfelelően a díjat neves művészekből álló kuratórium ítéli oda, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor. Az Aase-díjakat 2013-ban 25. alkalommal adják át. Az elismeréseket Hammerstein Judittól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkárától vehetik át a művészek.

Az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriuma nevében szintén december 16-án adja át Kubik Anna Hirtling Istvánnak az Ivánka Csaba-díjat.

Ecsedi Erzsébet 1977-ben végzett a 25. Színház stúdiójában, szerepelt a Malgot István vezette báb-csoportban is. 1975-ben a Várszínházban, majd a Stúdió K csapatában dolgozott. Később Kecskemétre szerződött, ahova Jancsó Miklós színházi elképzelései vonzották, majd három év múlva átszerződött Szolnokra, ahol Schwajda Györggyel, Fodor Tamással és Szikora Jánossal dolgozhatott öt éven át. 1991 óta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. A XIII. POSzT-on a színész zsűri neki ítélte a legjobb női alakításért járó díjat.

Horváth Zsuzsa pályáját 1968-ban kezdte a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd 1976-ban a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. A miskolci színházat 1998-ban elhagyva nem szerződött társulathoz, de rendszeresen fellép a Stúdió K-ban, a soproni Petőfi Színházban vagy a Gózon Gyula Kamaraszínházban, szívesen vesz részt független színházi társulások munkájában.

Cs. Németh Lajos 1962-ben végzett a színművészeti főiskolán, majd két évig a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1964 és 1990 között a Madách Színházban lépett fel. 1990-ben a Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött, ahol fontos szerepeket játszott, több Ruszt József-rendezésben és Gábor Miklós Bunbury-rendezésében is jelentős szerepet kapott. Számos filmben láthatta a közönség.

Beratin Gábor a színművészeti főiskola elvégzése után, 1981-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházhoz szerződött, 1982 és 1986 között a kecskeméti Katona József Színház, 1986 és 1988-ban a békéscsabai Jókai Színház, 1988 és 1990-ben a győri Kisfaludy Színház tagja volt. 1991-től szabadfoglalkozású színész, 1993 óta a Budapest Bábszínház tagja, jelenleg egyik vezető művésze, emellett foglalkoztatott szinkronszínész is.

Forrás: MTI