Hobbit-premier és Tolkien-nap az Urániában

Exkluzív premiervetítésen mutatja be a Magyar Tolkien Társaság szerdán éjfélkor A hobbit – Smaug pusztasága című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban Budapesten.

A vetítés a társaság Egy rég várt utazás című rendezvénysorozatához kapcsolódik, amelyet J. R. R. Tolkien amerikai író 122. születésnapja tiszteletére január 5-én rendeznek meg az Uránia moziban – közölte a társaság az MTI-vel.

A hobbit-trilógia legújabb részét 2D verzióban, eredeti nyelven, felirattal tekinthetik meg szerdán az érdeklődők. Emellett különböző filmes relikviákból álló kiállítás is szerepel az eseményen. A látogatók találkozhatnak az életre kelt szereplőkkel, a vásáron pedig Tolkiennel kapcsolatos könyvekből, filmekből, játékokból, ékszerekből, filmes relikviákból és ajándéktárgyakból válogathatnak. Az író tudományos életművének és szerzői munkásságának rajongói Középfölde világát bemutató kisfilmeket és tájékoztató videókat tekinthetnek meg.

Január 5-én Tolkien születésnapja tiszteletére rendezendő egész napos programon filmvetítések, ismeretterjesztő előadások, művészeti workshopok, kiállítás és vásár, valamint színpadi produkciók, családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket az Urániában.

A Tolkien-nap idei díszvendége Ted Nasmith, világhírű kanadai Tolkien-illusztrátor lesz, aki képzőművészeti workshopot és előadást tart, válogatott műveit pedig egy kiállításon mutatja be. A nap folyamán a látogatok találkozhatnak több szinkronszínésszel is, mások mellett Széles Tamással, Dányi Krisztiánnal, Haás Vander Péterrel és Hermann Lillával. Az eseménysorozaton egyetlen alkalommal vetítik le A hobbit: Váratlan utazás című film kibővített változatát.

Tolkien ihlette előadásokkal szórakoztatják a közönséget a Középfölde dalban, táncban című programon. Fellép Ted Nasmith (gitár, ének), Nika (Veres Mónika) táncos, valamint a Tolkien Tribute Band. Az eseménysorozatot a társaság tagjainak, szimpatizánsainak, valamint több vendégművész közös zenés előadása zárja Gondor hősei címmel – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI