Prima Primissima-díjas vendég Takács Zsuzsa Literárium-estjén

Egy költőnői műhelytitkai, amely a végső igazságok helyett a részletek misztériumáról mesél. December 16-án a Művészetek Palotája Literárium sorozatának évzáró estjén a nemrégiben 75. születésnapját ünneplő Takács Zsuzsa költészete kerül fókuszba. A személyes történeteket hallva a versek – Molnár Piroska és Wunderlich József előadásában – új értelmet nyerhetnek.

Takács Zsuzsa - Fotó: Valuska Gábor

Takács Zsuzsa – Fotó: Valuska Gábor

„Ha írok, a hála érzése tölt el. Innen a megindult hang, hiszen úgy érzem, minden, az ínséges idő is a vers megszületésének szolgálatában áll. Nem tudom, írtam-e verset valaha valamilyen okból. Akaratomon kívül, belső szükségből, teljes kiszolgáltatottságomban keletkeznek többnyire írásaim, sok közöttük az ún. diktált szöveg, melyen csak a javítás, szerkesztés munkáját végzem el utóbb” – vallja műveinek születéséről Takács Zsuzsa. Személyiségében és művészetében a női lélek finom rezdüléseit az intellektus önkontrollja, tág távlatokat felölelő képzeletvilágát a műgond, a lecsiszolt forma fegyelme keresztezi. Napjaink magyar irodalmának egyik magaslati pontját jelentő költészete az 1970-es első kötet, a Némajáték óta folyamatosan gazdagodva olyan szólamot mélyít el kötetről kötetre, amely végtelenül letisztult, takarékos, mégis rendkívül erős teherbírású nyelven hoz felszínre mélyen megszenvedett, súlyos jelentéstartalmakat. Egyszerre érzékeny és távolságtartó. Legutóbbi kötete, a 2013-ban megjelent Tiltott szavak már tizenhatodik a sorban.

Most azonban nem egy hagyományos író-olvasó találkozón, hanem vetítéssel és zeneszóval kísért beszélgetésen kerülhetünk közelebb a művek alkotójához. Ha van az estnek lelki mottója, azt Takács Zsuzsa szerint leginkább az „ami volt, az van” paradoxonnal lehetne kifejezni. A vetítővásznon a költőnő életének legfontosabb személyei és helyszínei fognak megjelenni, együtt utazhatunk Budapesttől Kubáig, Iowa államtól Szigligetig. Közben persze a művek sem kerülnek háttérbe. A múlt héten színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima-díjjal kitüntetett Molnár Piroska volt az első színművész, aki a hetvenes években az akkor még kezdő költőnő verseit szavalta a rádióban. Nem véletlen tehát, hogy a lírai életmű legfontosabb darabjait a Müpában is az ő tolmácsolásában hallhatjuk.

LITERÁRIUM – Kortárs írók a Müpában
Takács Zsuzsa-est

Időpont, helyszín: 2013. december 16. 20:00 – 22:00, Üvegterem

Közreműködik: Nádor Quartet
Közreműködő színművészek: Molnár Piroska és Wunderlich József
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
Műsorvezető-házigazda: Jánossy Lajos
Rendező: Novák Eszter

További információ: http://mupa.hu/program/takacs-zsuzsa-est-2013-12-16_20-00-uvegterem

Forrás: Művészetek Palotája