110 éves a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott gálakoncerttel ünnepelte 110 éves fennállását a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar. A számos hazai és nemzetközi sikert elért Kórus 1903-as megalapítása óta megszakítás nélkül szolgálja a dal- és zenekultúra ügyét és őrzi a magyar férfikari énekkultúra hagyományait.

1903-ban, a Tungsram gyár dolgozóinak kezdeményezésére jött létre az énekkar, amely 1970 óta viseli a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar nevet. A repertoárban csaknem minden zenei stílus megtalálható: több mint 300 énekkari mű, a barokk szerzőktől a modern komponisták szerzeményéig, a magyar és külföldi zeneszerzők dalaitól az opera- és operett-kórusművekig. Különös figyelmet fordít az énekkar a magyar zenére, annak méltó előadására, terjesztésére. Hazai és külföldi sikerei elismeréseként az énekkar 2006-ban Újpestért díjat, majd egy évvel később Budapestért díjat kapott, 2008-ban pedig Magyar Örökség-díjban részesült.

A gála díszvendége, Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, elmondta Magyarország Kormánya számára fontos, hogy stratégiai partnerei között olyan vállalatokat tudjon, amelyek nemcsak gazdasági célkitűzéseit támogatják, hanem működésükkel, társadalmi felelősségvállalásukkal részt vesznek a hazai közéletben is. A Tungsram tradíciót továbbvivő, és a legmodernebb technológiát hazánkba telepítő GE-ről bizton elmondható, hogy a kultúra, egészség, oktatás és egyéb, nem szigorúan vállalati profiljához tartozó értékeket közvetít nemcsak dolgozói, hanem gyárainak, üzemeinek helyet adó települések és térségek lakosainak is. Kodály hazájában különösen fontos, hogy a zene, az éneklés hagyományait generációkon át fenntartsuk és továbbvigyük, hiszen „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik” (Kodály Zoltán).

„Mi a GE-nél abban hiszünk, hogy a jövőt nem építhetjük a múlt értékeinek megőrzése és továbbvitele nélkül. Ennek megfelelően nemcsak a Tungsram örökségét visszük tovább technológiai újításainkkal, Magyarországra hozott LED kiválósági központunkkal, a kutatás & fejlesztés területére fektetett nagy hangsúllyal, hanem az olyan közösségi kezdeményezéseket is felkaroljuk és ápoljuk, mint amilyen a Tungsram Kórus is. Az énekkar fontos értékeket hordoz: a klasszikus zene alapvető rangjától, az újításra nyitott szellemiség és együttműködés fontosságán át, a hagyományőrzés szempontjáig hosszú a lista” – hangzott el Magyar István, GE Lighting ellátási lánc EMEA régiójáért felelős igazgató köszöntő beszédében.