Adventi gyűjtőakciót indított a szentendrei Skanzen

Hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal gyűjtést indított a szentendrei Skanzen a nehéz sorsú családok és az idősek megsegítésére Igazi ünnep legyen a karácsony! elnevezéssel.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. - MTI fotó: Máthé Zoltán

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. – MTI fotó: Máthé Zoltán

A jótékonysági akció során a felajánlók december 14-ig vihetik el a Szentendre belvárosában található Skanzen-házba, illetve a múzeum bejárati épületében elhelyezett gyűjtőpontokba a jó állapotban lévő, tiszta játékokat, könyveket, ruhaneműt. Az adományokat a Katolikus Karitász juttatja el a rászorulókhoz mondta el az MTI-nek Kecskés Noémi sajtóreferens.

Az intézmény – szintén első alkalommal magányosan élő időseket, nyugdíjas közösségeket is meghívott a múzeumba a hétvégére, hogy bevonja őket a közös ünnepi várokozásba, a karácsonyi előkészületekbe.

A Skanzen ebben az évben december 15ig várja programjaival az érdeklődőket közölte a sajtóreferens. Az adventi készülődésben az öko-gondolat is megjelenik, ami a Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára is fontos, hiszen a paraszti életben, a hagyományokban is kiemelt szerep jutott a természetes anyagoknak, a természet közeli gondolkodásnak, a környezet kínálta adottságok felhasználásának jellemezte az idei programot.

Ezen a hétvégén a Lajta Néptáncegyüttes kelti életre a betlehemezés szokását. A 19-20. századi betlehemezés középpontjában a kifordított bundát viselő betlehemi pásztorok párbeszédes játéka állt, akik házilag készített jászol vagy templom alakú betlehemet hordoztak magukkal, házról házra járva énekeltek, és bőséget, egészséget, termékenységet „varázsoltak” a házak lakóinak, amiért dió és alma járt nekik – idézte fel Kecskés Noémi.

Az érdeklődők most szombaton és vasárnap a hédervári és kunszigeti betlehemessel ismerkedhetnek meg, de megtudhatják, hogy mi az a bölcsőcskézés vagy a mendikálás – tette hozzá.

A látogatók a hagyományos konyhában megkóstolhatják Kisjézuska kalácsát is, ami a végtelenséget szimbolizáló fonott, kerekre formált kalácstészta. Mellette fahéjas sült almát és fűszeres gyógyteát is kínálnak.

A Lajta Néptáncegyüttes tagjai a hétvégén a vendégekkel együtt elkészítik a karácsonyfa elődjét, a termőágat – a termékenység és az örök élet jelképét -, amelyet a látogatók mézeskaláccsal, maguk készítette szalmacsillaggal, csuhéangyallal és aranydióval dekorálhatnak.

Forrás: MTI