James McBride és George Packer is amerikai Nemzeti Könyvdíjat kapott

Az évente több kategóriában odaítélt National Book Award az egyik legrangosabb amerikai írói elismerés.

A fikciós művek kategóriájában James McBride-nak, a nem fikciós műveknél George Packernek ítélték idén az amerikai Nemzeti Könyvdíjat, amelyet szerda este gálavacsora keretében adtak át New Yorkban. E. L. Doctorow és Maya Angelou életműdíjban részesült.

A fikciós kategória győztese James McBride The Good Lord Bird című regénye lett, amely a rabszolgaság korának idején az identitás és a túlélés feltárásáról szól. McBride olyan jelölteket előzött meg, mint a korábbi nemzeti könyvdíjas Thomas Pynchon vagy Jhumpa Lahiri és George Saunders.

A nem fikciós művek kategóriájában George Packer The Unwinding: An Inner History of the New America című művének ítélték oda a díjat, a könyv az Egyesült Államok történetéről szól 1978 és 2012 között amerikaiak életén keresztül. A kategória jelöltjei között történelmi művek voltak leginkább, köztük Wendy Lower, Jill Lepore, Alan Taylor és Lawrence Wright munkái.

A költészeti díjat Mary Szybist vehette át Incarnadine című verseskönyvéért, Cynthia Kadohata lett az ifjúsági irodalmi díj kitüntetettje The Thing About Luck című munkájáért.

E. L. Doctorow, a Ragtime című regény írója, aki korábban már elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat és Maya Angelou az I Know Why the Caged Bird Sings című ikonikus amerikai önéletrajzi regény szerzője életműdíjban részesült a gálán.

A díjakat odaítélő Nemzeti Könyvalapítvány fikciós, nem fikciós, költészeti és ifjúsági irodalmi kategóriában öt-öt szerzőt jelöl a díjra, akik közül szakmai testületek választják ki a győztest. Az elismerés mellé tízezer dolláros pénzjutalom is jár.

Az amerikai Nemzeti Könyvdíjat 1950 óta ítélik oda, korábban William Faulkner, John Updike, Thornton Wilder, Don DeLillo, Susan Sontag és Jonathan Franzen is részesült az elismerésben.

Forrás:MTI