Stephen King a Kennedy-merényletről szóló időutazós könyvéről

Mi lett volna, ha John F. Kennedyt nem gyilkolják meg ötven évvel ezelőtt? Ezzel a gondolattal játszott el Stephen King időutazós regényében, amelyből a The Independent most részletet közölt az elnök halálának közelgő évfordulója alkalmából.

A merénylet dátumát, a 11/22/63-at címként viselő regényben a bestsellerszerző egy fantasztikus történetet mesél el. A halálos beteg Al Templeton éléskamrájában felfedez egy múltra nyíló kaput, és meggyőzi barátját, az irodalmat tanító Jake Eppinget, hogy – mivel ő már nem képes rá – térjen vissza helyette 1963-ba, és próbálja megállítani az elnök meggyilkolására készülő Lee Harvey Oswaldot.

A két éve megjelent regényből King kommentárjával együtt a brit The Independent című napilap közölt részletet. Az író hangsúlyozta: könyve nem ad választ a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos legfontosabb, és máig izgalmas kérdésekre: valóban Lee Oswald húzta-e meg a ravaszt, és ha igen, egyedül cselekedett-e?

Felidézte ellenben, hogy már 1972-ben foglalkoztatta a regény ötlete, ám akkor elállt tőle, mert még túl érzékeny volt a téma, és túl nagy falat lett volna a kutatómunka, miközben egész állásban tanított. Most már örül – jegyezte meg -, hogy várt a regény megírásával. Megjegyezte, hogy miközben igyekezett ragaszkodni a tényekhez, a saját elképzelése szerint formálta a történetet.

A kétkötetes regény tavaly látott napvilágot magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában.
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/imagine-if-john-f-kennedy-had-lived-ahead-of-the-50th-anniversary-of-jfks-death-stephen-king-introduces-a-special-extract-from-his-nove-112263-8925463.html

Forrás: MTI