Megjelent Cormac McCarthy forgatókönyve, A JOGÁSZ! – Ridley Scott filmje november 14-től a mozikban!

„Akárcsak az általa csodált regényírók — Melville, Dosztojevszkij, Faulkner —, Cormac McCarthy is olyan életművet alkotott, amely nagyságában és mélységében túlmutat bármely önálló köteten. Az ilyen írók magukkal az istenekkel viaskodnak.” The Washington Post Book World
„McCarthy egyike az amerikai irodalom leggazdagabban stilizáló íróinak.” San Francisco Chronicle
„Egyértelműen a legnagyobb élő írónk.” Houston Chronicle

Cormac McCarthy: A jogász – Forgatókönyv
Fordította: Galamb Zoltán, Morcsányi Géza

a jogasz

Cormac McCarthy Pulitzer-díjas író eredeti forgatókönyve egy jogász történetét meséli el, akit teljesen rabjává tesz a vágy, hogy meggazdagodjék és elkápráztassa menyasszonyát, így aztán kockázatos drogcsempész ügyletbe keveredik. A nagy tétekben folytatott kokainkereskedelemhez két kapcsolata révén kerül közel: Reiner titokzatos és aligha tisztakezű, szerelme, a csábító Malkina pedig olyannyira nem mindennapi jelenség, hogy házi kedvencként két gepárdot tart. Amikor az események helyszínei között Mexikó is feltűnik, minden komorabbá, erőszakosabbá és züllöttebbé válik. A bűn és az emberi mohóság kockázatáról, következményeiről és a kettő közötti egyensúlyról szóló, sodró lendületű, megdöbbentő és felkavaró történet Cormac McCarthy írói erényeinek legjavát mutatja meg.

A filmváltozatot Ridley Scott rendezte. A főszerepekben Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem és Brad Pitt.

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy - Fotó: Laura Whale

Cormac McCarthy – Fotó: Laura Whale

A Rhode Island-i Providence-ben született, 1933-ban.

Tíz regényt írt (emellett számos forgatókönyvön dolgozott), melyek közül a legutolsó, Az út (The Road) 2007-ben jelent meg. Ebből a művéből John Hillcoat rendezett filmet, melyet 2009 végén mutattak be az Egyesült Államokban. 2008-ban láthatták a magyar nézők a Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) című regényből a Coen testvérek által készített filmadaptációt, amely négy Oscar-díjat nyert. Ugyancsak mozgókép készül a Véres délkörökből (Blood Meridian).

A Faulkner-díjat, a Nemzeti Könyv-díjat és a Pulitzer-díjat egyaránt magáénak tudó Cormac McCarthy rémálomszerű, mégis gyönyörűséges nyelvezetű, kalandos remekművét, a Véres délköröket a kritikusok a 20. századi irodalom, azon túl pedig a teljes angol nyelvű irodalom legfontosabb regényei közt tartják számon; és Poe, Melville vagy Faulkner leghíresebb alkotásaihoz hasonlítják. Harold Bloom, a neves irodalmár egyenesen a négy legjobb élő amerikai író közé sorolja a szerzőt Don DeLillo, Philip Roth és Thomas Pynchon társaságában. Elemi erejű mondatai – ahogyan egyik méltatója nevezte: ezek a „vesszőtlen konvojok” – oly híven közvetítik lidérces történeteit, akár valami visszavonhatatlan próféciát.

A Magvető Kiadónál megjelent művei:
Nem vénnek való vidék (2008), Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen (2009), Az út (2010), Vad lovak (2011), Átkelés (2012), A jogász – Forgatókönyv (2013)

A jogász (16) – Film – November 14-től a mozikban!

Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyv: Cormac McCarthy
Főszereplők: Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penélope Cruz, John Leguizamo, Goran Visnjic, Bruno Ganz
Forgalmazó: InterCom

A filmről bővebb információt itt talál.

Forrás: Magvető Kiadó
,