Mario és a varázsló, A kékszakállú herceg vára – egy estén

A megújult Erkel Színház első bemutatója: 2013. november 9.

Zártkörű főpróba (Mindenki Operája sorozat): november 6., szerda
Előadások: november 9., 12., 14., 16., 21., 23.

A megújult Erkel Színház kettős premierrel indít, november 9-én mutatják be Vajda János Thomas Mann elbeszélése alapján írt operáját, a Mario és a varázslót és Bartók egyfelvonásosát, A kékszakállú herceg várát.

Mindkét darab férfi főszerepét Bretz Gábor játssza – a Kékszakállút és Cipollát, a varázslót is ő jeleníti meg. Galambos Péter rendező azonban egy másik rendezőelvet említ, amely közös a két előadásban: „Mindkettő labirintustörténet. A labirintus a beavatás-történetek metaforája, önmagunk megismerésének helyszíne. A Mario a társadalmi, a Kékszakállú a személyes önismeretről szól. Minden embernek vannak különleges képességei, és nem mindegy, mire használjuk tehetségünket. A kérdés az, mi történik akkor, ha egy ember istennek képzeli magát? Mi zajlik le benne, és mit okoz környezetében ez a téveszme?”

Galambos Péter A kékszakállú herceg vára történetét inkább Judit beavatási történetének tekinti, ezen keresztül ismeri meg magát a férfi is. „Minél mélyebbre jutnak a saját démonaik megismerésében, annál jobban elbizonytalanodnak. Kíváncsiságuk mégis nagyobb félelmeiknél. Démonjainkkal való szembenézés – bármilyen fájdalmas is legyen – elvezet önmagunk megismeréséhez. … Azt gondolom, hogy ez a beavatási szertartás a felnőtté válás rituális folyamata. Napjainkban társadalmi és személyes szinten egyaránt válságban vagyunk – elvesztettük a felnőtté válás képességét (tisztelet a kivételnek), ami számomra az egyén valódi felelősségvállalását jelenti. A Marióban a társadalmi kiskorúság a probléma forrása, ez élteti a parancsolás és engedelmesség egymást feltételező, egymást kölcsönösen kiegészítő viszonyát, ahogyan Thomas Mann írja is.”

A két bemutató jelmezeit Kárpáti Enikő tervezte, a díszleteket azonban szintén a rendező, Galambos Péter jegyzi. A Kékszakállú látványvilága szürreális, költői, míg a Mario világát a hollywoodi mitológia ihlette, mint az egyetlen jelenleg is beszélt, értett jelrendszer.

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Zeneszerző – Bartók Béla
Szövegíró – Balázs Béla
Angol nyelvű feliratok – Zollman Péter
Rendező – Galambos Péte
Díszlettervező – Galambos Péter
Jelmeztervező – Kárpáti Enikő
Koreográfus – Solti Csaba
Karmester – Héja Domonkos
Judit – Mester Viktória
Kékszakállú – Bretz Gábor

Vajda János: Mario és a varázsló

Zeneszerző – Vajda János
Szövegíró – Bókkon Gábor
Angol nyelvű feliratok – Káldi Tamás
Rendező    – Galambos Péter
Díszlettervező – Galambos Péter
Jelmeztervező – Kárpáti Enikő
Koreográfus – Solti Csaba
Karmester – Héja Domonkos
Cipolla – Bretz Gábor
Mario – Nagy Ervin
Angiolieri asszony – Mester Viktória
Angiolieri úr – Hábetler András
Gyapjúinges – Vadász Dániel
Római úr    – Bátki Fazekas Zoltán

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera