Észt alkotás nyert az elsőfilmes animációs fesztiválon

Észt alkotás nyert a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Fesztiválon – közölték a szervezők az MTI-vel.

A hétfői animáció nemzetközi világnapjával összekötött, a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban megtartott hétvégi gálán a fődíjat az észt Anu-Laura Tuttelberg Legyek a malomban című bábfilmje nyerte, a közönségdíjat és a legjobb diplomafilmért járó elismerést a cseh Matus Vizár Pandák című groteszk anti-evolúciós animációja kapta.

A magyarok között a műfaj legígéretesebb hazai tehetségeit jutalmazó George Pal-díjat Horváth Molnár Panna és Zomborácz Virág, a MOME diákjai közösen készített, Dipendenza című diplomamunkája érdemelte ki. A groteszk humorú film egy halfeldolgozó üzemben játszódó szerelmi háromszögről mesél.

Vácz Pétert Nyuszi és Őz című, korábban több nemzetközi díjat kapott alkotásáért kétszer is jutalmazták, a legnépszerűbb magyar filmnek kijáró Macskássy Gyula-díj mellett az idén először odaítélt gyerekközönség díja is az övé lett. Az ugyancsak először kiosztott, a legjobb hang dizájnját értékelő PrimaSoundot az orosz Gyina Velikovszkaja Különös nagypapám című, „képzelet és a valóság határvonalán mozgó” bábfilmje érdemelte ki – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az immáron második alkalommal megrendezett budaörsi díjátadóra a pályázók vizsgafilmekkel, diplomamunkákkal és debütáló animációkkal nevezhettek.

Az Animációs Filmek Nemzetközi Világnapját a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) kezdeményezésére 2002 óta ünneplik meg annak emlékére, hogy 1892. október 28-án a párizsi Grévin Múzeumban megtartották Émile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítését, amelyet azóta az első folyamatos mozgóképvetítésként tartanak számon.

Forrás: MTI
,