Pokorny Liának érzéki élményben volt része

A színésznő és kisfia gyakori vendég a piacon

Feltöltődést és igazi érzéki élményt jelent Pokorny Lia számára, ha piacon vásárol. A csinos színésznő, amikor csak teheti, kofáktól szerzi be a főzéshez szükséges alapanyagokat, és kisfiát is gyakran magával csalja a piaci kavalkádba. Szenvedélyesen főz és gyakran fordul szakács édesapjához, ha konyhai tippekre van szüksége.

Pokorny Lia

Pokorny Lia

„A piac iránti szenvedélyes szeretetemet a nagymamámnak köszönhetem. Kislánykoromban csodálatos nyarakat töltöttem nála, Hatvanban: gyakran jártunk a kofákhoz friss húsért, tojásért, zöldségekért, gyümölcsért. Az ottani hangulat, a színek, az illatok mai napig élénken élnek bennem, hajszolom, hogy újra és újra részem legyen ebben az érzéki élményben. A rohanó mindennapokban valódi feltöltődés, amikor eljutok a piacra” – mondta Pokorny Lia, aki azt is elárulta: gyakran a kisfiát is magával viszi ezekre az izgalmas „beszerző” körutakra.

„Szeretném, ha Misinek is természetes lenne, hogy tudatosan vásároljon, olyan árusoktól, akikben megbízik” – magyarázta a csinos színésznő. Nem mindig olyan könnyű „elcsalnia” fiát, ő ugyanis igazi kis pasi: bevásárolni nem szeret, enni viszont imád. Főleg, ha húsleves és pásztortarhonya a menü. „Most, hogy már 10 éves, őt is igyekszem bevonni a konyhai teendőkbe, együtt kísérletezünk az ízekkel, általában az ő reszortja a zöldségek „trancsírozása” – tette hozzá nevetve Pokorny Lia.

A színésznőnek nagyon fontos, hogy amit vásárol, az valóban az is legyen, és ne csak annak látsszon! Ha egy gyümölcslé dobozán azt olvassa, hogy csak alig kimutatható százalékban tartalmaz például almát vagy narancsot, inkább visszateszi a polcra. Ha nem tudja, honnan származik az élelmiszer, annak esélye sincs a kosarában. „Nagyon fontos a tudatosság, és bár én a piacot szeretem, ez nem azt jelenti, hogy boltban vagy bevásárlóközpontban ne lehetne figyelni a származási helyre, vagy arra, hogy mit tartalmaz és meddig tárolható biztonsággal az adott termék.  Emellett persze az is lényeges, hogy otthon megfelelően dolgozzuk fel az ételeket – én például szenvedélyesen szeretek főzni, de igyekszem, hogy ez ne menjen a biztonság rovására. Apróbb tanácsokért szakács édesapámhoz fordulok, de szerencsére a NÉBIH zöld számán is bármikor érdeklődhetünk, ha elakadnánk az élelmiszerbiztonság szabályai között.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen hívható, zöld számán bárki bejelentheti, ha élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható termékekkel találkozik. Zöld szám: 06-80-263-244