Kalandok az Operában – A Magyar Állami Operaház élményszintű minőségi szórakozást kínál a fiataloknak

Két OperaKaland-sorozatát és zenei pályázatát kimondottan az iskoláknak, diákoknak és tanároknak kínálja a Magyar Állami Operaház a 2013/2014-es évadban.

Hary

A 2013. tavaszán még éppen csak próbaüzemben működő Erkel Színházban csaknem harmincezer diák látta Erkel Hunyadi László című operáját. A program elemeként az Erkel Színházról és az OperaKalandról készült filmeket is levetítették a diákoknak.

Kodály Háry János című művéből két dal feldolgozásával és egy ezt bemutató zenei produkcióval pályázhatnak a diákok. A fődíj egy különleges osztálykirándulás, amelynek központi témája a kultúra.

A teljesen megújult Erkel Színház 1800 fős nézőterével az ország legnagyobb színháza. A felújítások során megújultak és növekedtek az öltözők, a szociális terek, megújult a színpad műszaki berendezése. Az új bejárati előtér tágasabb lett, amelyet a régi homlokzati ajtók kibontásával összekapcsoltak a pénztár előterével, ahol információs pultot is kialakítottak. A falak és a mennyezet szürkés kék színt kaptak, lesötétítették a faburkolatokat, új, antracit színű padlóburkolattal és új székkárpitokkal találkozhat a néző. A nézőtér komfortosabb székeket és új szellőzőrendszert kapott.

feher-melinda-rajzok-tortak

A Magyar Állami Operaház szándéka az, hogy 2013. őszétől minden évben két hónapon át (döntően októberben és májusban) az újranyíló Erkel Színházába invitálhassa az összes első évfolyamos magyar gimnazistát és szakközépiskolást, hogy ezután mindenkit kössön legalább egy fiatalkori élmény az operaházi műfajokhoz, anyagi körülménytől függetlenül.

Az OperaKaland projekt második része Thomas Mann: Mario és a varázsló c. művének bemutatása, amely 2014. május közepére várható.

A program éppen komplexitása révén éri el célját, ami bevallottan az, hogy megismertessék és megszerettessék a csak a vájtfülű, idősebb, értelmiségi korosztály kiváltságának vélt operát.

Írta, összeállította, fotó: Sári Edina