A Stonehenge aranykincsei mutatkoznak be egy egyedülálló új tárlaton

A történelem előtti Anglia Stonehenge-korabeli aranykincsei mutatkoznak be a megalitikus építményegyütteshez közeli apró, vidéki múzeum egyedülálló új tárlatán.

 A kiállítás az Angliában ez idáig bemutatott legnagyobb korai bronzkori aranygyűjteménynek ad otthont. Biztonsági megfontolások miatt a kincsek nagy részét korábban nem lehetett közszemlére tenni, ezért a nagyközönség mostanáig csak fényképekről láthatta őket. A Stonehenge-től 24 kilométerre északra fekvő Devizes városában, a Wiltshire Museum új termeiben kiállított aranykincsek és egyéb műtárgyak a világhírű prehisztorikus kőépítmény lenyűgöző kulturális történetén kalauzolják végig a látogatókat.

Az új termekben legalább 500, Wiltshire megyéből származó neolitikus és bronzkori lelet sorakozik. A műtárgyak többsége az építményegyüttest övező egykori szent földből került elő: köztük egy gyönyörűen dekorált arany köpenycsíptető, egy aranyozott markolatú bronztőr, arany nyakláncok, fülbevalók és fekete borostyánkőből, illetve kőből készített tárgyak – adta hírül a The Independent című brit lap internetes oldala.

Ezeket a leleteket és egyéb szemet gyönyörködtető kincseket régiségkereskedők és archeológusok hozták felszínre a késő 18. század és a korai 19. század folyamán, de egészen mostanáig lehetetlen volt megvalósítani, hogy a nagyközönség állandó kiállítás keretében láthassa őket – mondta David Dawson, a múzeum igazgatója.

A tárlat azoknak az embereknek az életét meséli el, akik a Stonehenge környékén éltek, amikor a kőépítmény még Nyugat-Európa egyik legnagyobb vallási központja volt. „A tárgyak egy részét bronzkori papok és törzsfők viselhették, amikor a Stonehenge-en belül imádkoztak” – mondta az igazgató. A tárlaton szereplő balták és tőrök pedig megegyeznek azokkal a fegyverrajzokkal, amelyeket a hatalmas kőtömbökbe véstek.

Az elmúlt néhány évben soha nem látott mennyiségű kutatást végeztek a területen, annak ősi kultúráját is górcső alá véve. Az új kiállítótermek a megszerzett ismeretanyagot tárják a látogatók elé, köztük azt, hogy miként készültek a prehisztorikus tárgyak és eredetileg mire használták őket.

Az állandó tárlaton több száz Stonehenge-korabeli műkincs és nagyjából harminc – a Kr.e. 2200 és 1800 között, mesteremberek által készített – aranytárgy kapott helyet. Devizes az ország egyik legrégebbi regionális régészeti szervezetének számító Wiltshire-i Régészeti és Természettudományi Társaságnak köszönheti lenyűgöző gyűjteményét. A 160 évvel ezelőtt alapított szervezet több mint ötven ásatást végzett fennállása óta és több mint 50 ezer lelettel látta el a múzeumot.

Hamarosan a Stonehenge új látogatóközpontja és múzeuma is megnyitja a kapuit az English Heritage örökségvédelmi szervezet jóvoltából. Az új komplexum nagyjából két kilométerre lesz a kőtömböktől, és látogatókat apró – dzsip vontatta – vonat fogja elszállítani a Stonehenge-hez.

Forrás: MTI