Kiss Noémi: Ikeranya – az első év – Könyvbemutató

Időpont: 2013. október 18., péntek, 18:00
Helyszín: Nyitott Műhely, Budapest XII., Ráth György utca 4.

A szerzővel Ureczky Eszter beszélget. Közreműködik: Ágens, Szilas Rita

„Nem az ultrahang-felvételeket Facebookon posztoló anyák személyeskedése ez, hanem megtorpanó nyíltság, letehetetlen, sokszor nyomasztó, az olvasó nőiséghez való viszonyának tükröt tartó írás.”

„Ikeranya más, személyes tétekkel játszik, s épp ettől lesz a kortárs palettán egyedülálló, egyke-könyv.”

„A profanitás különös erővel bukkan fel az anya-elbeszélő önmetaforáiban (‘bababörtön’, ‘anyagép’, ‘csecsemőgettó’), míg az ikrek többek között ‘malac’, ‘piócaszáj’, ‘ösztönmajom’ formájában követelnek helyet…” (Részletek Ureczky Eszter „Anya volt az idegen” című kritikájából, megjelent a MŰÚT augusztusi számában)

Az esemény oldala.

Kiss Noémi: Ikeranya – az első év
„Magzatpróza a szülésről és a születésről”

ikeranyaMit jelent életet adni és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés folyamatát járja végig a mesterséges megtermékenyítéstől a vajúdáson át az első születésnapig. Hol az anya, hol pedig az ikerpár szemszögéből bontakoznak ki a szuggesztív történetek. A könyv egyszerre számol be a szülés élettani valóságáról és spirituális csodájáról, az anyaszült meztelenség állapotáról és a világba érkezés számtalan kalandjáról. A várakozás és a kiszolgáltatottság stációit ugyanúgy megismerhetjük belőle, mint a közös nyelv keresés keserves-gyönyörűséges pillanatait. Az én és a te mellett kozmikus-banális módon megszületik a mi. A szerző közkedvelt blogjából született szöveg felszabadító olvasmány, amely a terhesség és gyermeknevelés megannyi tabujával foglalkozik.

Részlet a kötetből:
Fekszik kiterítve, anyaszült meztelen és eszméletlen. Óvatosan pereg, szivárog benne az élet, a keze ujjából indul, és szívében végzi. Nyilak. Tűk. Ébredezik, egyelőre dereng csak, hirtelen egy fénycsík belevilágít a szemébe, örömfoltokat hoz. Végre, kicsit vizes lett tőle a háta. Azért még nem egészen, mintha elölről kezdődne. Újra marja a szemét az álom, foltok keletkeznek körülötte, beleszédül, és a szúrós karikák kaparós fejfájást okoznak. Villámok, szikra, az újabb alvás kezdete. Rémek. Látja, pontosabban épphogy érzékeli, ahogy a Doktor ránéz a vérnyomásmérőre, bólogat, odasúg valamit a nővérnek, biztosan hatalmas titkot oszthat meg vele, ami csakis őt érinti, róla szól a sunyi módszer, pont ő nem tudhatja meg a receptjét. Elengedi a kezét és magára hagyja. Mostantól egyedül lebeg. Az ajtóból a szűk hang odabiggyeszti: jól szorítsa, hogy bent maradjanak, becézze őket, akkor megszületnek. Ugrás szakadékba.

Kiss Noémi

Kiss NoemiKiss Noémi 1974-ben született, író, kritikus, az irodalomtudomány doktora. Az ME BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének és a Balassi Bálint Intézet Hungarológiai Tanszékének tanára.

2003-ben jelent meg esszékötete Tájgyakorlatok címmel, valamint Celan-tanulmánykötete. Első elbeszéléskötete 2006-ban látott napvilágot Trans címmel a Magvetőnél.

A Magvető Kiadónál megjelent művei:
Trans – elbeszélések (2006), Rongyos ékszerdoboz. Utazások keleten (2009), Ikeranya – az első év (2013)

Díjai:
MAB Tudományos díja (2000), DAAD-ösztöndíj – Konstanzi Egyetem (1998-2000), Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj – Konstanzi Egyetem (2002), DAAD kutatói ösztöndíj – Viadnina Egyetem, Frankfurt an der Oder (2003), Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2004)

Forrás: Magvető Kiadó