Diane Chamberlain: Titkok örvénye – Könyvajánló

Diane Chamberlain-ről egy dolgot biztosan állíthatunk. A feszültségkeltés nagymestere. Alapvetően olyan összetett történeteket ír, amelyek főként kapcsolatokra – családi azon belül pedig a testvéri – és érzelmekre/érzésekre – szeretet, részvét, megbocsátás – koncentrálnak.

titkok orvenye

Regényeit gyakran ármányokkal, sokáig és jól titkolt rejtélyekkel teszi izgalmasabbá, szereplőit pedig az utolsó oldalig hagyja kétségek között vergődni.

Bár stílusában Jodi Picoult-ot idézi, kicsit mégis szabadabban kezeli a helyzeteket és talán pont ettől válik igazán olvasmányossá az írónő minden regénye.

A titkok örvényének főhősei Emerson, Tara és Noelle, akik a főiskolai éveik alatt válnak elválaszthatatlan barátokká. Életük és sorsuk pedig sokkal mélyebben szövődik össze, mint azt elsőre gondolnánk.

Tara egy autóbalesetben vesztette el férjét, Emerson férje támogatásával nemrég nyitott kávézót. Lányaik egyidősek, 16 évesek és bár szöges ellentétei egymásnak, ők is jó barátnők. Noelle, aki felbontott jegyességét követően soha nem ment férjhez, életét hivatásának szentelte. Dúlaként a környéken mindenki ismerte, tisztelte és szerette, egy nap mégis úgy dönt, véget vet életének, mert már elviselhetetlennek érzi a ránehezedő terhet. Barátnőit lesújtja a hír. Aztán Emerson rábukkan egy levélre, amelyet évekkel korábban Noelle kezdett írni és azt hiszem ez itt az a pont, ahol elszabadul a pokol.

Sokan biztosan tövig fogják rágni a körmüket izgalmukban, és meglepetést újabb meglepetés követ, mikor már azt hisszük vége, ennyi volt, nem jöhet több rossz, megint előkerül valami olyan, ami alapjaiban fogja megrengetni a szereplők mindaddig tökéletesnek gondolt világát.

Az elbeszélő személye fejezetről-fejezetre változik. Ez eleinte akár furcsa is lehet, de néhány oldal után, mikor már kellően belerázódtunk, érthetővé válik miért volt igazán jó döntés így szerkeszteni meg a regényt.

Öten mesélik el a történetet, de ebből Noelle esete elég speciális, hiszen a regény elején meghal és innentől fogva őt már csak a múltbéli események kapcsán látjuk, szerepe viszont pont emiatt még fontosabb, mint a többieké, mivel minden egyes fejezettel, amikor ő szólal meg, újabb információmorzsákkal gazdagodunk.

Sokként érhet minden egyes felfedezés Noelle múltjával, tetteivel kapcsolatban. Minden kérdésre szeretnénk választ kapni, persze időközben rá kell ébrednünk, hogy nem is tudjuk a megfelelő kérdéseket feltenni.

Érzelmeik valóságossága, a bűntudat, a kérdések, a düh mind ott motoszkálnak bennünk is és legalább annyira átérezzük a helyzetüket, mintha velünk történt volna meg mindez

A lapok pedig csak pörögnek, a történet halad előre. Nehéz letenni, ha egyszer sikerült beszippantania, addig ülünk, amíg be nem fejezzük, mindig csak egy fejezetet olvasunk el és megfogadjuk ennyi mára, aztán persze órák telnek el és ámulunk, hogy mi jöhet még?

Könnyed, szórakoztató, nagyon olvasmányos regény. Csak ne este kezdjünk neki, mert bizony rámehet az éjszakánk!

Az írónőnek eddig 22 regénye jelent meg. műveit 11 nyelvre fordították le.

Diane Chamberlain jelenleg Észak Karolinában él párjával a fotográfus John Pagliucával és Keeper és Cole nevű két kutyájával, akik háztartásának egyedüli „nem-olvasó” tagjai.

A Titkok örvénye az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Hurta Orsolya írása