MÜPAMOZI: Fényes szelek (1968) „Csak egy tánc volt” – Magyar táncos filmek ’65-’88

„Csak egy tánc volt” – Magyar táncos filmek ’65-’88

Időpont: 2013. október 14. 19:00 – 23:00
Helyszín: Elõadóterem

Fényes szelek (1968) – Mafilm, I. Játékfilmstúdió, színes, 80 perc

Rendező, forgatókönyvíró: Jancsó Miklós
Forgatókönyv: Hernádi Gyula, Jancsó Miklós
Dramaturg: Bíró Yvette
Operatőr: Somló Tamás
Zene: Vass Lajos
Díszlet: Banovich Tamás
Vágó: Farkas Zoltán
Házigazda: Réz András

Szereplők: Drahota Andrea, Balázsovits Lajos, Kovács Kati, Kozák András, Bálint András, Kosztolányi Balázs, Madaras József, Uri István, Orbán Tibor, Csengery Adrienne, Juhász Jácint, Kern András

fenyes-szelekSok film született az 1968-as európai forradalmak, diáklázadások élményéből. Nálunk Jancsó Miklósé volt az első, szinte egyidejű mű. Jancsó elmondta Bacsó Péternek, hogy noha a Hernádi Gyulával írt forgatókönyv a NÉKOSZ-nemzedékéről szólt, a film alapvetően a párizsi „vörös május”, a diáklázadások eszméjét akarta megidézni, s a forgatás közben egy, a csehszlovákiai megszállást előkészítő katonai dzsip „látogatta meg” őket. A Szegénylegényekhez hasonlóan a film stilizációja a csupasz filozófiai alapkérdésre koncentrál: meddig lehet egy (bármilyen) forradalom igazságos? Hogyan tudja egy kis csoport manipulálni a többséget?
Ebben a filmben alakulnak ki a jellegzetes jancsói szimbolika eszközei: tömegekkel, mozgásokkal, dalokkal jeleníti meg az ideológia különböző formáit. A NÉKOSZ-időszakra jellemző kellékekkel, de a manipulációknak megfelelően öltöztetik a papokat, a kollégistákat, a vezető forradalmi sejtet. A kamera is „eltáncolja” a manipulációt: bekeríti, körbejárja, önmagukba zárja a szereplőket, térben jeleníti meg a hatalmi viszonylatokat.

Rendező: Művészetek Palotája, MaNDA

Jegyárak: 1500 Ft

Forrás: Művészetek Palotája