Különlegességek a kürtőskalács fesztiválon a hét végén

Faszénen vagy olajban sütött, hagyományos és többféle ízesítésű mellett számos különleges kürtőskalács mutatkozik be az első Kürtőskalács fesztiválon, amely péntektől vasárnapig várja a látogatókat a budapesti Városháza Parkban.

A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a magyar édességet és hagyományos készítési módját szélesebb körben is megismertesse az érdeklődőkkel – mondta el András Tünde rendezvényigazgató pénteken a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.

A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók maguk készíthetik el kalácsaikat, valamint a tervek szerint felállítják az egyszerre történő kürtőskalácssütés rekordját is.

A látványosság kedvéért hatalmas dagasztógépekben készítik el a kalács tésztáját, amelyből minden részt vevő csapat négy adagot kap. A szervezők a sütéshez szükséges minden felszerelést biztosítanak, sőt segítőket is, akik az apró fortélyok mellett a tészta szakszerű feltekerését is megtanítják.

A háromnapos programon a gyerekeket bábszínházi előadásokkal és bűvészbemutatókkal várják, a színpadon fellép mások mellett az Indygo zenekar, a Sugarloaf és a Heaven Street Seven és a Keresztes Ildikó Band is. A fesztivált vasárnap a Hot Jazz Band és a Balkán Fanatik koncertje zárja.

A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik különlegessége, amelyet Székelyföldön a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek.

Forrás: MTI

Az esemény weboldala

Kapcsolódó cikk: Ősszel rendezik meg az első Kürtőskalács fesztivált