Café Budapest – Az MNG-ben kezdődött meg a fesztivál

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Lépésváltás című kiállításának megnyitójával pénteken megkezdődött a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely tíz napon át 44 helyszínen 77 programmal várja a közönséget.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Lépésváltás című kiállításának megnyitóján 2013. október 11-én. A tárlat megnyitásával elkezdődött a Café Budapest Fesztivál, amely tíz napon keresztül 44 helyszínen 77 programmal várja a közönséget. - MTI fotó: Földi Imre

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Lépésváltás című kiállításának megnyitóján 2013. október 11-én. A tárlat megnyitásával elkezdődött a Café Budapest Fesztivál, amely tíz napon keresztül 44 helyszínen 77 programmal várja a közönséget. – MTI fotó: Földi Imre

A főváros őszi fesztiválját 22. alkalommal rendezik meg, és harmadszor viseli a Café Budapest nevet – emlékeztetett a programsorozat megnyitóján a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

Csomós Miklós elmondta: másfajta rendezvényről van szó, mint a tradicionálisabb tavaszi vagy az erősebb turisztikai hangsúllyal bíró nyári fesztivál, a Café Budapest ugyanis hangsúlyosan kortárs esemény, amely nagyobb teret enged a kísérletezésnek.

A Café Budapest kiváló példa az önkormányzat, az állam és a magánszféra együttműködésére, hiszen a programsorozatba bekapcsolódott mások mellett az idén megnyílt Budapest Music Center, az A38 hajó és több romkocsma – jegyezte meg.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivál programjából többek között a Nemzetközi Monodráma Fesztivált, a Jazzmaraton koncertjeit, a Kortárs Galériák Éjszakáját emelte ki. A Café Budapest keretében tartják meg Mundruczó Kornél és Wéber Kata Demencia című darabjának ősbemutatóját is.

Budapest, 2013. október 11. Birkás Ákos cím nélküli alkotása a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Lépésváltás című kiállításán 2013. október 11-én. - MTI fotó: Földi Imre

Budapest, 2013. október 11. Birkás Ákos cím nélküli alkotása a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Lépésváltás című kiállításán 2013. október 11-én. – MTI fotó: Földi Imre

Baán László, a Szépművészeti Múzeum és az MNG főigazgatója arról szólt, hogy a tavaly újraegyesített két múzeum egyik legfontosabb feladata állandó kiállításaik megújítása, azok összeegyeztetése a változó világ elvárásaival. Ezért gondolták újra a Nemzeti Galéria 1945 utáni állandó tárlatát is: a Lépésváltás címet kapott új kiállítás a második világháború utáni magyar művészet leggazdagabb gyűjteményéből mintegy 150 munkát tár a közönség elé.

Petrányi Zsolt kurátor célja egyfelől az volt, hogy a jelenkori magyar képzőművészet legfontosabb munkái végre behelyezhetők legyenek az európai kontextusba, másrészt be kívánta mutatni azt a sokszínűséget, amely korszak művészetét jellemzi.

Baán László emlékeztetett arra, hogy az újragondolás során erőteljesen átalakították az 1975-ben létrehozott enteriőrt, így a Lépésváltás cím a több mint 1000 négyzetméteres kiállítótér átépítésére, korszerűsítésére és az új kurátori megközelítésre egyaránt utal.

A Café Budapest részletes programja a www.cafebudapestfest.hu-n érhető el.

Forrás: MTI