Ősszel rendezik meg az első Kürtőskalács fesztivált

Faszénen vagy olajban sütött, hagyományos vagy többféle ízesítésű mellett számos különleges kürtőskalács mutatkozik be október 11. és 13. között Budapesten az első Kürtőskalács fesztiválon.

A Városháza parkban hagyományteremtő szándékkal tartandó eseményen végtelen számú ízvariációban és különböző méretben lesz kapható majd a hungarikumnak számító édesség, ezen kívül olyan különlegességek is bemutatkoznak majd, mint a kürtőskrémes, a kürtőskarika és a kürtőscsapágy.

A program elsődleges célja, hogy népszerűsítse a magyar édességet és hagyományos készítési módját szélesebb körben is megismertesse – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gasztronómiai élvezetek mellett a háromnapos programon a gyerekeket bábszínházi előadásokkal és bűvészbemutatókkal várják, a Székelyföldi Legendárium interaktív társasjátékán pedig életnagyságú bábukkal játszva ismerhetik meg a csemegéhez fűződő legendát az érdeklődők.

A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók maguk készíthetik el kalácsaikat, valamint a tervek szerint felállítják az egyszerre történő kürtőskalácssütés rekordját is 50 önként jelentkező család részvételével.

Nem csak ehető, de zenei csemegékkel is készülnek a szervezők: a színpadon fellép az Indygo zenekar, a Sugarloaf és a Heaven Street Seven, valamint Csobot Adél, Antal Timi, Baricz Gergő és a Keresztes Ildikó Band is. A fesztivált 13-án a Hot Jazz Band és a Balkán Fanatik koncertje zárja.

A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik különlegessége, amelyet Székelyföldön a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek.

Forrás: MTI