Egy hajóban eveznek – Seress Zoltán a Bárka 2013/2014-es évadjáról

Seress Zoltán igazgató a színház sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az évad a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett Weöres Sándor centenáriumi év keretében bemutatott Egy Bárkában Weöres Sándorral című összművészeti emlékesttel indult szeptember végén. A nagy sikerre való tekintettel az estet a tervek szerint néhány alkalommal még műsorra tűzik.

IMG_5816

Október 12-16. között rendezik meg a Nemzetközi Monodráma Fesztivált a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen. A magyar produkciókon kívül lesz szlovén, ukrán és orosz előadás is. Most először lesz látható a Bárka két színésznőjének, Spolarics Andreának és Varjú Olgának az egyszemélyes produkciója. Felolvasó-színházi előadás keretében egy készülő produkcióba is betekinthetnek a nézők, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, és levetítik a legendás Darvas Iván-féle Egy őrült naplóját. Kortárs művészek kiállításával és 30Y-koncerttel is várják a közönséget. Az igazgató a jövőben szeretné, ha a színház repertoárján folyamatosan lennének monodrámák, minimum havi egy alkalom játszással.

Seress Zoltán igazgató

Seress Zoltán igazgató

Az évad bemutatóit ismertetve az igazgató elmondta, hogy az orosz drámaíró testvérpár, Oleg és Vlagyimir Presznyakov állítja színpadra Európa-Ázsia című darabját. A jól bevált páros idei darabja pedig Tasnádi István Rovarok című műve lesz Vidovszky György rendezésében, amelyet februárban mutatnak be.

Az évad végén a tervek szerint a francia Philippe Genty ismét dolgozik a társulattal, az Odüsszeusz szemeteslapáton címmel gyerekelőadást hoznak létre. A társulat Szökő emlékek címmel a tavaszi workshopon készült munkabemutatót kész előadássá formálná.

Az idei évadban Gryllus Samu és a Hungarian Soundpainting Orchestra segítségével új gyermekprogram beindítását is tervezi a színház. Az együttműködés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel az egyetemistáknak szóló drámafoglalkozásokkal, a retorikai oktatással már elindult – tette hozzá az igazgató.

A Bárka Színház tulajdonosváltása az év végéig várhatóan lezajlik. A Józsefvárosi Önkormányzat már nem támogatja a színházat, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez került, következő lépésben pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lesz az intézmény fenntartója.

Seress Zoltán megjegyezte: nehézséget az jelent a színház számára, hogy a KIM 120 millió forintos támogatását csak utófinanszírozással kaphatja meg a színház és ez az összeg működésre (pl. rezsi) nem költhető. Elmondta, hogy tárgyalnak arról, hogy a KIM mellett a színház 2014-es finanszírozásában az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint szakminisztérium is részt venne.

IMG_5851

A direktor kiemelte, hogy az elmúlt években a Bárka alulfinanszírozott volt, erre kell a jövőben hosszú távú megoldást találni. Mint mondta, az utófinanszírozás következményeként a színháznak vannak adósságai, ám azon dolgoznak, hogy decemberre ezeket rendezzék. A társasági adó-támogatás (TAO) alapján igénybe vehető összeg a Bárka Színház esetében a túlélés záloga – hangsúlyozta Seres.

Sári Edina
Fotó: Tóth Viktória