Café Budapest – ECM fesztivál a Budapest Music Centerben

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 16. és 19. között ECM minifesztivált rendeznek a Budapest Music Centerben (BMC).

„Négy varázslatos este a dzsessz, folk, klasszikus és világzene határmezsgyéiről” – ígéri a BMC alapító-vezetője, Gőz László, hozzátéve, hogy négy fiatal nő a főszereplője az esteknek: az albán származású Elina Duni, a brit June Tabor, a magyar Boros Zsófia és a svájci-holland Susanne Abbuehl.

Gőz László emlékeztetett arra, hogy a BMC indulásakor, 1996-ban már szerveztek egy fesztivált az ECM Recordsnak (Edition of Contemporary Music), amelyet Manfred Eicher eredetileg kortárs dzsessz-zenei kiadóként indított el 1969-ben, Münchenben. Később a profilja kortárs és klasszikus zenével is bővült. 1984-től a kortárs és klasszikus lemezeket ECM New Series név alatt jelentetik meg.

A kiadó révén több jeles muzsikus vált világhírűvé vagy adott nevével rangot az ECM-nek. Keith Jarrett, Paul Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, az Art Ensemble of Chicago, a zeneszerzők közül például Arvo Pärt, Steve Reich, Kurtág György, Valentin Szilvestrov, a klasszikus zene előadói közül pedig a The Hilliard Ensemble, Schiff András, a Keller kvartett, Kim Kashkashian, a Trio Mediaeval, Várjon Dénes szerepel a művészlistájukon – említette meg a BMC vezetője.

A fesztivál első napján Elina Duni énekel, Colin Vallon (zongora), Patrice Moret (nagybőgő) és Norbert Pfammater (dob)társaságában. Az énekesnő tízévesen hagyta el Albániát. Szülőföldjének zenei gyökereihez a klasszikus zene, később a blues, végül pedig a dzsessz világába tett kirándulásai után találta meg az utat.

A vele együtt zenélő Colin Vallon ösztönzésére kezdett el anyanyelvén énekelni. A duóból kifejlődő kvartett első ECM-korongja, a Matanë Malit (A hegyen túl) című tavaly jelent meg. Az album anyagával a kvartett nagy sikerrel turnézta végig Franciaországot, Németországot, Ausztriát, Svájcot és a Balkánt.

Másnap a Quercus, az Egyesült Királyság három nagyhírű, kreatív folk és dzsessz zenészének triója lép fel. A BBC által kiírt Év folkénekesnője díját 2004-ben és 2012-ben is elnyerő June Tabor a legmagasabban jegyzett előadók közé tartozik. A szaxofonos, zeneszerző Iain Ballamyt eredeti, megalkuvásmentes zenészként tartja számon a világ. A walesi zongorista és zeneszerző Huw Warren is komoly nemzetközi tekintélyre tett szert több mint húszéves innovatív zenei alkotó tevékenysége során.

Október 18-án az ECM felfedezettje, a kimagasló tehetségű, Bécsben élő fiatal magyar származású gitárművésznő Boros Zsófia hallható. A napokban megjelenő En otra parte című CD-jének anyagát mutatja be a BMC koncerttermében. „Számomra a hangszer egy kis zenekar, ami majdnem tökéletes” – mondja a fiatal zenész. Az első recenziók olyan kiváló koncertgitárosnak tartják Boros Zsóiát, akinek finom játéka a tudása és hangszer lehetőségeinek legjavát mutatja.

Susanne Abbuehl különleges koncertje zárja 19-én a fesztivált: az énekesnő 2012 nyarán Dél-Franciaországban felvett The Gift című albumából ad elő. Emily Dickinson, Emily Brontë, Sara Teasdale, Wallace Stevens, és Susanne saját versei szólalnak meg a kvartett előadásában, amelynek további tagjai: Matthieu Michel (szárnykürt), Wolfert Brederode (zongora, indiai harmónium), Olavi Louhivouri (dob, ütőhangszerek).

Forrás: MTI