Színes őszi programok az Európa Pontban

Színes programokkal nyitja az őszt az Európa Pont, ahol szeptemberben megidézik az EU-hoz frissen csatlakozott Horvátország nyári hangulatát, a Kutatók éjszakáján találkozik egymással többek között a matematika és a beatbox, emellett kiállítás is nyílik a magyarok értékeiről.

A szerdai nyitányon az Egy csésze Európa elnevezésű sorozat legújabb állomásán Szederkényi Olga külpolitikai újságíró a július óta EU-tagnak számító Horvátországba kalauzolja az érdeklődőket. Az előadásokon szó esik a Plitvicei-tavak mesebeli világáról, az Adriai-tengerpart központjának számító Opatijáról, valamint Diocletianus római császár Splitben fennmaradt palotájáról.

A turisztikai betekintés mellett a horvátok uniós tagsághoz fűzött reményei is szóba kerülnek, valamint az, hogy miért a magyarok a kedvenc szomszédaik. A regisztrációhoz kötött eseményre látogatók a délszláv nemzet konyhájába is belekóstolhatnak.

Az őszi eseménysorozat pénteken a Kutatók éjszakájával folytatódik, ahol az ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalom viszi közelebb az érdeklődőket a matematikához. A rendezvényen szó lesz a természetben és művészetben fellelhető szimmetriákról, Bartha Márk beatbox magyar bajnok pedig a matematika és a ritmus szoros kapcsolatát mutatja be. Emellett lesz tudományos-fantasztikus koncertfotózás, fraktálok és térbeli kirakó is. A program a Váczi Dániel trió dzsesszkoncertjével zárul.

A hónapot a szeptember 27-én nyíló Európai álompolgár című kiállítás zárja, amely az Európa Pont és az ARC közös projektje. Az október 26-ig megtekinthető kiállítás azt járja körül, hogy melyek lehetnek azok a tipikusan magyar értékek, amelyekkel az európai állampolgárok is azonosulni tudnak és vajon mit gondolunk mi magunk az európaiság kérdéséről.

Forrás: MTI