ZeneSzüret Fesztivál – 2013. szeptember 28. – október 10.

Harmadik alkalommal rendezik meg a ZeneSzüret Fesztivált Pécsett. A főszervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. a komolyzenei élet jelentős külföldi és haza képviselőit lépteti színpadra szeptember 28. és október 10. között. A koncertek mellett kiállítások, előadások, gyerekprogramok és performanszok színesítik a programkínálatot – idén is megismételhetetlen, felejthetetlen produkciókra számíthatnak a vendégek.

A fő helyszín a zenei szakma által Magyarország legjobb koncerttermeként aposztrofált Kodály Központ, ahol a komolyzenei koncertek bőven tartogatnak különlegességeket a látogatóknak.

Sigmund Grover - ZeneSzüret

Sigmund Grover – Forrás: ZeneSzüret

Pécsre érkezik Az év zeneszerzője címet elnyert Sigmund Groven. A norvég szájharmonika-művész Tokió, Szöul és New York után lép fel Pécsett október 4-én. A Székesegyházban egy különleges hangszerpárosítás keretében a szájharmonika Szamosi Szabolcs orgonajátékával együtt ígér izgalmas pillanatokat a fesztivál megnyitóján szeptember 28-án 19-.30-kor. A hangszere koncerttermi elismertségét megteremtő Sigmund Groven a világhírű zenekarokat felvonultató Mesterbérlet keretében a (a Los Angeles Times által a kamarazenekarok Rolls-Royce-aként említett) Budapesti Vonósok kibővített együttesével lép fel.

Budapesti Vonósok - Forrás: ZeneSzüret

Budapesti Vonósok – Forrás: ZeneSzüret

Országos turnéja első állomásaként a ZeneSzüretre érkezik a nemzetközi szinten ünnepelt King’s Singers énekegyüttes október 6-án a Bazilikába és vendégül látjuk majd a Dán Rádió Big Bandjét is Oláh Kálmánnal és Bolla Gáborral. A fesztiválon koncertet ad a Pannon Filharmonikusok. Verdi születésnapján, október 10-én különleges műsor keretében a debreceni Kodály Szimfonikusok mellett 240 énekes áll majd színpadra, köztük Kiss B. Atillával.

The kings Singer - Forrás: ZeneSzüret

The kings Singer – Forrás: ZeneSzüret

A Hollywood Classics október5-én nem egyszerűen egy filmzenei koncert lesz, hiszen a jól ismert dallamok ( Skyfall, Armageddon, Szikla, Da Vinci kód) képei és dallamai mellett a közönség átélheti a hollywoodi díjkiosztók számos jellegzetes momentumát: vörös szőnyeg, villódzó fények, James Bond-bár várja a koncertre érkezőket. A Savaria Szimfonikus Zenekar a filmzenék megszólaltatásához Király Viktort és Újvári Tímeát is segítségül hívja.

A ZeneSzüret a komolyzenét állítja a középpontba, kicsit másként, mint ahogy megszokhattuk. A szokásos formai keretek mellett, abból időnként kilépve, a társművészetek bevonásával, a minőséget mindenkor szem előtt tartva igyekszik a klasszikus zenét közelebb vinni azokhoz is, akik nem tartoznak (még) a műfaj rajongói közé.

www.zeneszuret.hu