Végre tanulhatunk valamit – koncert és kiállítás a PLACCC Fesztiválon

A Randomroutines vizuális művészeti kollektíva elkészítette a Végre tanulhatunk valamit című új, köztéri vasrajzát. Kristóf Krisztián és Kaszás Tamás munkáját a kihelyezés előtt szeptember 24-én, kedden 20 órától rendhagyó koncerttel és egy estés kiállítással avatják fel a budapesti Igor Metropol stúdióban a PLACCC Fesztiválon.

Randomroutines - Forrás: Randomroutines

Randomroutines – Forrás: Randomroutines

Új köztéri vizuális művészeti alkotással gyarapodik Budapest belvárosa az őszi PLACCC Fesztiválon. A Randomroutines alkotócsoport két tagja, Kristóf Krisztián és Kaszás Tamás egy korábban elterjedt, mára azonban feledésbe merült technikát használt fel a Végre tanulhatunk valamit című munkájához. Mintegy fél centiméter átmérőjű fémrudakból, beton-acélból hajlítottak nagyméretű ábrát, amely a választott anyag és technika természetéből fakadóan némiképp stilizált maradt. A projekt elsődleges formai kiindulópontjának az 1960-70-es évek, vagyis a szocialista realizmus időszakának fémprofilokból készült, murális művei tekinthetőek. Ilyen alkotásokkal ma is lehet találkozni például Újpesten vagy Csepelen. A vasrajzok általában az akkoriban felhúzott épületek tűzfalait dekorálták hamis optimizmust sugárzó jelenetekkel, azonban nem ritkán magas művészi színvonalon, a maguk korában korszerűnek mondható vizualitással. A Randomroutines a PLACCC Fesztiválra készült munkájában a technikát használva szembemegy az általános boldogságot sugárzó hozzáállással. A vasrajz tervezésénél az a szándék munkált bennük, hogy a gyerekkorból visszamaradt, álomszerű emléktöredékek hatását közelítsék meg.

A Randomroutines az elmúlt hetekben elkészítette a Végre tanulhatunk valamit című új köztéri vasrajzát. A kihelyezés előtt szeptember 24-én, kedden 20 órától rendhagyó formában avatják fel a műalkotást a XI. kerületi Igor Metropol stúdióban. A 12Z zenekar a vasrajzot hangszerként fogja használni, és a koncert mellett a műalkotáshoz kapcsolódó anyagokból összeállított egy estés kiállítás is megtekinthető lesz. A program ingyenes.

Kristóf Krisztián és Kaszás Tamás képzőművészek 2003 óta dolgoznak Randomroutines alkotócsoport név alatt. Közös munkájuk kezdetétől érdekli őket a köztéren való alkotás, a köztérre való reflektálás (pl. Urban Potentials – Rejtett Városi Tartalékok, 2006 Budapest; Urban Legends, 2011 Prága). Munkamódszerük alapja, hogy a legkülönbözőbb technikákkal és megközelítésekkel kísérleteznek, valamint erőteljesen támaszkodnak a gyermeki befogadásra jellemző „csinálva tanulásra”, a do-it-yourself hozzáállásra. A művészek évek óta foglalkoznak fém-alkotások megvalósításával, amely kapcsán kutatást is végeznek, és igyekeznek megtalálni, feltárni hasonló módszerrel készült eredeti munkákat.

Végre tanulhatunk valamit – koncert és kiállítás
Időpont: 2013. szeptember 24. (kedd) 20.00
Helyszín: Igor Metropol (1116 Budapest, Sztregova u. 1.)
A program látogatása ingyenes.

Részletek:
www.placcc.hu