Állandó és időszaki kiállítások októberben a Magyar Kereskedelmi és Vendáglátóipari Múzeumban

mmvm1kultea
Állandó

„Nekem soha nem volt otthonom…” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei
A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített.

„A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből
Mintegy tíz év szünet után ismét megnyitjuk felújított állandó kereskedelem-történeti tárlatunkat. Az új állandó kiállításunk a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be. Megismerkedhetnek a látogatók a mérésügy, a vásárok és a vásározás történetével. Emellett betekintést nyújtunk a kereskedelmi szakoktatás mindennapjaiba, valamint korabeli üzletek és kirakatok hangulatát is megidézzük. A kiállítás első ütemében 2013-ban öt terem nyílik meg a látogatók előtt.

Reklámtáblák
„A jó reklám esztétikailag szép, és a jó reklám társadalmi szempontból nélkülözhetetlen. A reklámot a kereskedelem szülte meg, a kereskedelem pedig az emberiség egyre fokozódó életigényességének a következménye.” (Kassák Lajos)
A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk, a biztosítás és a feliratos táblák témaköréből. Az NKA pályázatán nyert pénzből gyarapított gyűjtemény méltó helyet kap a múzeum állandó kiállításaként.

Látványraktár
Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt kereskedelmi és vendéglátós tárgyak sora várja az érdeklődőket. Tematikus egységekben, tizenhét vitrinben ismerkedhetnek meg a két szakma érdekességeivel. Bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínes üvege az egyik tároló sorban; táncrend, csizmahúzó, bajusz-sütővas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla a másikban. Tanulni, vagy csak gyönyörködni vágyik? Kerüljön beljebb!

Időszaki
Vámbéry nyomában – Páczai Tamás fotónaplója
szeptember 18. – október 27.
Vámbéry Ármin a 19. század egyik legnagyobb felfedezője és orientalistája, aki 1862-64 között kolduló dervisnek öltözve, bicegő lábbal jutott be Közép-Ázsia elzárt kánságaiba a magyarok eredetét kutatva. Utazásával olyan hírnevet szerzett Nyugat-Európában, hogy évtizedeken keresztül a vezető napilapok őt kérték fel szakértőnek a közép-ázsiai politikai történésekben.
Páczai Tamás biciklivel járta be a nagy kutató útját annak150. évfordulóján, mert úgy gondolta, hogy napjainkban különösen erős példát mutat Vámbéry Ármin élete és munkássága mindenki számára: nem a pénz, a kapcsolatok vagy a származás, hanem a szorgalom tesz minket „naggyá”.

Különleges turisták voltak mindketten, akiket a kíváncsiság, az igazság keresése és kitartás köt össze.

Vásárolunk
szeptember 23. – október 27.
Mindennapjainkhoz hozzátartozik, hogy adunk-veszünk, beszerzünk, vételezünk, shoppingolunk. Újonnan vagy használtan, online vagy személyesen, alkuval vagy anélkül.
A gimnazista diákokkal közösen készített kiállításunk a vásárlás különféle személyes aspektusait mutatja be a fiatalok szemszögéből. Kérdéseket vetnek fel, véleményt formálnak, humorizálnak, de mindenhol bemutatják az emberit.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt rendszeres vezetéseken is találkozhatnak az alkotókkal.
Az MKVM és a Múzeumok és Látogatók Alapítvány közös kiállítása a CETAID projekt keretében.

SZOC DEKO / ÜVEG
október 2. – december 1.
Az MKVM évek óta szerepel a Design Héten a SZOC DEKO témájú kiállítás sorozattal, mely anyagnemenként hívja fel a figyelmet a 60-70-80-as évek tárgykultúrájára. Idén az ÜVEG kerül a fókuszba, s a hagyományoknak megfelelően nem csupán a magas művészet jeles darabjai, hanem a giccsbe hajló provincializmust tükröző tárgyak is szerepelnek a kiállításon. Ezek ugyanis mind együttesen alakították vizuális kultúránkat évtizedeken át, több generáció ízlésvilágát meghatározva – máig ható érvénnyel.
Ezzel az új művészettörténeti fogalommal precizitásra törekszünk, mely a kimutathatóan tovább élő art deco hagyományokra és a társadalmiasult aspektusra utal, mikor az unos-untalan retrónak nevezett közelmúltat ezzel az új elnevezéssel illeti: SZOC DEKO.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)
Tel.: 375-6249, E-mail: mkvm@iif.hu
Web: www.mkvm.hu Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Nyitva: hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig
Múzeumi belépőjegy:
800 Ft/teljes árú
400 Ft/diák és nyugdíjas
1500 Ft/család

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum