Harmincezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában

Páczai Tamás fotográfus az elmúlt évben újra járta a legendás Kelet-kutató, Vámbéry Ármin útját síkfilmes fényképezőgéppel, kerékpáron. A több hónapos utazás során készült fényképekből szeptember 18-án nyílik kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Khiva - Üzbegisztán - Fotó: Páczai Tamás

Khiva – Üzbegisztán – Fotó: Páczai Tamás

Száz éve, 1913. szeptember 15-én halt meg Vámbéry Ármin Kelet-kutató, turkológus, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója. Idén Magyarország emlékévvel tiszteleg a nemzetközileg is ismert tudós munkássága előtt. Ankarában és Budapesten tudományos konferenciát rendeztek, egy magyar fotográfus pedig biciklin, síkfilmes fényképezőgéppel újrajárta Kelet-kutatónk legendás útját.

A nyolc hónapos utazás érintette Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt és Oroszországot. Páczai Tamás útja szintén kalandos volt – kétszer fordították vissza a türkmén határról, Iránt három napos kiutasító pecséttel hagyhatta el, a karácsonyt a síiták legszentebb zarándokhelyén töltötte – de végül szerencsésen hazaérkezett.

Könnygáz elől menekülő menyasszony - Ankara - Törökország - Fotó: Páczai Tamás

Könnygáz elől menekülő menyasszony – Ankara – Törökország – Fotó: Páczai Tamás

Kiállítása szeptember 18-án nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A fényképeken bepillantást nyerhetünk iráni családok hétköznapjaiba, türkmén közmunkások életébe, bejárhatjuk a Selyemút híres városait, vagy a török főváros, Ankara könnygázgránátoktól füstölgő belvárosát.

Info : www.vamberynyomaban.hu
Hírek: facebook.com/vamberynyomaban
Páczai Tamás weboldala: www.paczai.com

A kiállítás 2013. szeptember 19-től október 27-ig látogatható.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglóipari Múzeum