Kiállítás és jótékonysági aukció a nemzetközi autizmus kongresszuson

Kortárs és autista alkotók tárlatával és jótékonysági aukcióval kapcsolódik egyebek mellett a Mosoly Otthon Alapítvány a X. Nemzetközi Autizmus Kongresszus programjaihoz.

A háromévente megrendezett, most szeptember 26-tól 28-ig tartandó kongresszuson szó lesz többek között az autizmussal kapcsolatos legfrissebb tudományos és kutatási projektekről, ismeretanyagokról, a betegek ellátásában mutatkozó kihívásokról, valamint az eddig elért eredményekről. Idén az autizmus területén dolgozó szakemberek és szervezeteket az IT technológiákra kiemelt figyelmet fordítanak – olvasható a program ajánlójában.

A kongresszus kísérőrendezvényeként a helyszínen megtekinthető lesz a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) Austic Art című művészeti kiállítása, amely az autizmussal élő alkotók idei legjobb munkáiból, valamint tizenegy magyar és külföldi kortárs képzőművész alkotásaiból válogat a művek hasonlóságait, párhuzamosságait figyelembe véve – mondta el Czunyi Zsuzsa, a MOHA ügyvivője az MTI-nek.

A kortárs alkotók között van Fekete Balázs, Hausel Katalin, Maljusin Mihály, Maurer Dóra, Morgan O’Hara, a Société Réaliste, Szíj Kamilla, Uglár Csaba, Várnai Gyula, Bernar Venet és Jorinde Voigt. Munkáikat az autista alkotók műveivel együtt szeptember 26-án, a kongresszus nyitó napjának estéjén bocsájtják árverésre. A befolyt összegből tizenegy, autistákat befogadó otthont támogatnak országszerte – hangsúlyozta az ügyvivő.

Hozzátette: a budapesti Virág Judit Galériában keddtől egy héten át Nem kell mindent érteni címmel mutatják be az aukcióra szánt kortárs képzőművészeti munkákat, többek között azért, hogy bővítsék a gyűjtői és támogatói kört.

Az ügyvivő kifejtette: a kortárs képeket a rendszeralapú művészetszemlélet koncepciója szerint válogatta ki Tarr Hajnalka képzőművész, aki kidolgozta és 2008 óta irányítja a Fogadj be! elnevezésű művészeti programot.

„Az autistákra jellemző, hogy valamilyen rendszer mentén vagy rendszerrel a háttérben hozzák létre alkotásaikat. Sokszor olyan elvont fogalmakat és olyan absztraktokat alkotnak, amely mentes az emberi kommunikációtól, amiben az autistáknak általában nehézségük van” – hangsúlyozta.

A 2006-ban létrehozott Mosoly Otthon Alapítvány tevékenységével az autizmussal élők életkörülményeinek javítását és az őket befogadó lakóotthonok fennmaradását támogatja. A művészeti program során az alapítvány több tehetséges autista alkotót fedezett fel. Az elmúlt években több mint ezer műalkotás, két országos kiállítás és három jótékonysági aukció jött létre.

Forrás: MTI
,