Megérkezett Chagall Élet című alkotása a Nemzeti Galériába

Kicsomagolták Marc Chagall Élet című főművét pénteken a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A hétmilliárd forintos biztosítási értékű kép a múzeum szeptember 12-én nyíló Marc Chagall-Ámos Imre kiállítására érkezett.

Megérkezett Chagall Élet című alkotása a Nemzeti Galériába - MTI fotó: Kovács Attila

Megérkezett Chagall Élet című alkotása a Nemzeti Galériába – MTI fotó: Kovács Attila

A nagyszabású, életösszegző műnek szánt alkotást Chagall 1964-ben, 77 éves korában festette meg Saint-Paul-de-Vence-ban és a hatalmas, 3-szor 4 méteres vászon mindmáig nem is hagyta el Franciaországot, sőt, a provence-i városkát is csupán egyszer – idézte fel a festmény kicsomagolásán az MNG főigazgatója.

Baán László emlékeztetett arra: ahhoz, hogy az óriási festményt tartalmazó, 650 kilós szállítóláda beférjen a múzeumba, néhány hete falat is kellett bontani a múzeumban egy átjáró megnagyobbításához.

A budapesti tárlat részben a párizsi Musée du Luxembourg júliusban 480 ezres látogatottsággal zárt Chagall-kiállításán alapul, az MNG-nek azonban több, Párizsban nem szerepelt Chagall-főművet is sikerült megszereznie. Az orosz-francia mester munkásságát a Nemzeti Galéria magyarországi sorstársa, Ámos Imre képeivel együtt mutatja be.

Chagall és Ámos életművében egyaránt központi szerepet játszik sorsuk, vallásuk, zsidó identitásuk; a két festő 1937-ben személyesen is találkozott Párizsban. Míg azonban az orosz zsidóként Franciaországba emigrált művész minden háborút és megpróbáltatást túlélt, Ámos Imre tudatosan vállalta sorsát, így vált a holokauszt áldozatává – emlékeztetett a főigazgató.

Kolozsváry Marianna kurátor elmondása szerint A Chagall – Háború és béke között és az Ámos Imre, a „magyar Chagall” a háború örvényében 1937-1944 címet viselő kettős tárlat a két alkotó festészetének párhuzamosságait is bemutatja. A francia mester munkásságát a fiatalkori alkotásoktól a kései, nyolcvanas években festett képekig 65 munkán keresztül tekinti át az MNG kiállítása, míg Ámos Imre képei közül 45-öt láthat a közönség 2014. január 5-éig a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.

Forrás: MTI