Kiállításon Marseille és környéke a Francia Intézetben

Marseille-ben élő fotóművész, Carolle Benitah munkáiból és Zimonyi Máté fotográfus képeiből keddtől látható párhuzamos kiállítás a budapesti Francia Intézetben a Marseille-Provence Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) programsorozat keretében.

Az EKF témái között szerepel Marseille, a nagy kikötőváros és a Földközi-tenger viszonya, az európai tengerpart és az észak-afrikai part kapcsolata, amely érinti Marokkót, Algériát és Tunéziát – mondta Isabelle Farcat francia kulturális attasé az MTI-nek.

Carolle Benitah fotográfus a Földközi-tenger két partjáról való: Marokkóban, Casablancában született és hosszú idő óta a tenger európai partján, Marseille-ben él és dolgozik.

„A fotográfusnak nemcsak az élete kötődik a Földközi-tenger két partjához, hanem képein és művészetében gyerekkori emlékeit hívja segítségül, hogy megmutassa a két világot” – hangsúlyozta.

Az Emlékek a túlpartról című tárlat anyagában lévő régi fekete-fehér családi felvételeket a francia fotóművész újra feldolgozta, cérnával rájuk varrt, hímzett és olyan egyedi alkotásokat hozott létre, amelyek segítségével kiegészíti gyerekkori emlékképeit.

Isabelle Farcat felhívta a figyelmet arra, hogy Carolle Benitah tíz évig stylistként dolgozott, majd a Nemzeti Fotográfiai Főiskolán szerzett diplomát Arles-ban.

Kiemelte: Zimonyi Máté fiatal fotóművész párhuzamosan megnyíló kiállítása kiegészíti a francia alkotó látásmódját. A magyar fotográfus egy évig élt Provence-ban. Fekete-fehér felvételein magyar szemmel mutatja be Marseille-nek és környékének hangulatát. A képeket később Pécsen, Szegeden és Debrecenben is bemutatják.

A kulturális attasé azt is elmondta, hogy a kiállításokon túl ebben a témakörben két filmet vetítenek szeptember 12-én és 17-én az intézetben. Jean Renoir Toni című neorealista játékfilmje a harmincas években Provence-ban szerencsét próbáló olasz bevándorlók életét mutatja be. Rabah Amaur-Zaimeche algériai születésű rendező Új otthon című alkotása a tradicionális és a modern Algéria között húzódó feszültségeket eleveníti meg a hazájába visszahurcolt Kamel történetén keresztül.

Forrás: MTI