Eurovíziós Dalfesztivál – Koppenhága a házigazda 2014 májusában

A dán fővárosban rendezik az 59. Eurovíziós Dalfesztivált (ESC) 2014 májusában. A dán közszolgálati média hétfőn jelentette be, hogy a három pályázó dán város közül Koppenhága lesz a helyszín.

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak jövő tavasszal Koppenhágában a korábban hajógyári szigetként működő Refshaleöenen található B&W Hallerne elnevezésű ipari komplexum ad otthont. A verseny jelmondata a „Csatlakozz hozzánk!” lesz – adta közzé az ESC hivatalos honlapja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) döntését.

„Koppenhágában teljes a kulturális sokszínűség, kiváló az infrastruktúra, elegendő a szállodai helyek száma. A helyszínen lehetőségünk lesz megvalósítani kreatív ambícióinkat: az egész környék átalakul egy eurovíziós szigetté, ahol a küldöttségek, az újságírók és a rajongók együtt lesznek” – mondta Pernille Gaardbo, a verseny főproducere.

Koppenhágában eddig kétszer rendeztek Eurovíziós Dalfesztivált, 1964-ben és 2001-ben. Szintén a dán főváros adott otthont az ESC 50. születésnapi rendezvényének 2005-ben. A jövő évi rendezésre két másik dán település, Horsens és Herning is pályázott.

A 2014. évi versenyt azért rendezheti Dánia, mert tavaly Malmőben – amelyet a csaknem 8 kilométer hosszú Öresund híd köt össze Koppenhágával – a dán Emmelie de Forest győzött Only Teardrops című dalával. A Magyarország képviseletében indult ByeAlex az előkelő 10. helyen végzett Kedvesem című számával.

A jövő évi koppenhágai verseny elődöntői május 6-án és 8-án lesznek, a döntő 10-én. Az Eurovíziós Dalfesztivált évente 100-120 millió tévénéző követi figyelemmel.

Forrás: MTI