Újbuda Jazz Fesztivál kilencedszer

Kilencedik alkalommal rendezik meg az Újbuda Jazz fesztivált, amelynek helyszíne ezúttal is az A38 hajó és a MU Színház. A koncertek keddtől vasárnapig zajlanak, az első fellépő az A38 kiállítóterében André Vida és Rubik Ernő Zoltán, valamint a Boom Voyage lesz.

A fesztivál alapítása óta komoly nemzetközi fellépőgárdával mutatja be a kortárs szabad improvizációs zene és hagyományos dzsessz legfontosabb előadóit és irányzatait – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az A38 hajó, a MU Színház és az újbudai önkormányzat együttműködésével megvalósuló rendezvénysorozaton idén öt nap alatt tucatnyi koncerten csaknem száz fellépő mutatkozik be.

A legnagyobb név talán a csütörtökön fellépő Conny Bauer és Trevor Watts. A német Conny Bauer szintén harsonás fivérével, a fesztiválon a MU Színházban fellépő Johannesszel már járt az A38-on mint a Doppelmoppel, az egykori NDK legjobb free dzsessz formációja tagja. A szaxofonos amerikai Trevor Watts a hatvanas évektől komoly szerepet játszott a brit kísérleti dzsesszben, létrehozta a Spontaneous Music Ensemble-t és az Amalgam együttest.

A hat évvel ezelőtt alakult dán Selvhenter szombaton játszik az A38 koncerttermében. A csupa hölgyből álló free dzsessz zenekar két dob, harsona, szaxofon és hegedű felállásban játszik, számaikat csupa játékosság, humor, könnyedség jellemzi, produkciójuk mégis komoly és elmélyült. Szintén érdekesnek ígérkezik a pénteken fellépő svéd Dror Feiler koncertje. A zenész-komponista-képzőművész-aktivista a skandináv művészeti élet egyik legeredetibb alakja. A Tel-Avivban született, de már negyven éve Svédországban élő Feiler élete folyamatos tiltakozás az igazságtalansággal, az erőszakkal és az elnyomással szemben.

Az A38 kiállítóterében szerdán este játszó Noise Flowers tagja a Bizottság egykori festőművész-zenész-performere, Wahorn András, a költő-zenész-szerkesztő-zajművész Sőrés Zsolt, valamint a jelenleg Budapesten élő brit vibrafonos, Oli Mayne.

A MU Színházban, a fesztivál másik helyszínén pénteken Clayton Thomas ausztrál származású, jelenleg Berlinben élő nagybőgős és az izgalmas felállású Mezei Szilárd Septet (brácsa, fuvola, klarinét, zongora, nagybőgő, ütők) lép fel. Az együttes repertoárja a zenekarvezető-névadó brácsás kompozícióiból áll, amelyekben nagy szerepe van az improvizációnak. Legújabb lemezük a napokban jelenik meg.

Forrás: MTI