Szerdától Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

Mese és história alcímmel, az idei magyar-olasz kulturális évadhoz kapcsolódva rendezik meg a XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivált szerdától vasárnapig.

Az ötnapos II. kerületi fesztivál programját végigkísérik a gyerekeknek, családoknak szóló rendezvények: szerda és csütörtök reggel a Hűvösvölgyi villamos-végállomáson várja a fiatalokat zenés beharangozó vigasság, majd a nyitónap estéjén a Kerekes Band ad koncertet a Klebelsberg Kultúrkúriában – tájékoztatta az MTI-t a pesthidegkúti kulturális központ.

Csütörtökön Olaszországi múzeumházak címmel nyílik fotókiállítás az Olasz Kultúrintézet gyűjteményéből. A szeptember 8-ig nyitva tartó tárlat a szervezők szándékai szerint mindenki számára érthető nyelven mutatja be ismert közéleti személyek, dinasztiák életét a királyi palotáktól a paraszti házig, a zenész házától a nemesi villákig, a gyűjtők házaitól a művészek lakásáig.

Ezen az estén nyílik meg a kultúrkúriában Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész kiállítása is. A magyar kultúra polihisztoraként számon tartott, sokoldalú alkotó ezúttal meseillusztrációin, valamint legújabb monumentális filmalkotása, Az ember tragédiája és az Ének a Csodaszarvasról című film grafikáin keresztül mutatkozik be a budai közönségnek.

A csütörtök estét a fesztivál hivatalos megnyitója, majd Presser Gábor, Karácsony János és az Amadinda Ütőegyüttes koncertje, illetve Beliczai Balázs és Felméri Péter humoristák stand-up műsora zárja.

Másnap többek között horgászverseny, mesekert, bábszínház és gyógyteakóstoló várja a közönséget. A Duna Művészegyüttes és a Barocco Rustico Vivaldi A négy évszak című concertóját ötvözi az erdélyi népzenével, míg a bellunói Al Tei együttes fáklyafény mellett ad régizenei koncertet.

A hétvégén a családi programoké a főszerep: lesznek utcaszínházi és bábelőadások, táncház, valamint gyermekkoncertek is. Szombaton a Kecskeméti Katona József Színház Nemes Nagy Ágnes Bors néni című gyermekdarabjával lép fel, majd este Kisfaludy Károly Csalódások című vígjátékával vendégszerepel a Veszprémi Petőfi Színház. Vasárnap Viva Verdi címmel, a nagy komponista születésének 200. évfordulójára emlékezve, gálaest zárja a fesztivál műsorát.

Forrás: MTI