Óriási érdeklődés övezi a stockholmi ABBA-árverést

Óriási az érdeklődés a világ minden tájáról az ABBA-relikviák hétvégi stockholmi árverése iránt.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Az érdeklődők a valaha kalapács alá került legnagyobb ABBA-gyűjteményre, a svéd popegyütteshez kötődő 25 ezer emléktárgyra licitálhatnak a Stockholms Auktionsverk árverésén szombaton és vasárnap.

A kollekció jelenleg Thomas Nordin tulajdona, aki 39 éve, kilencévesen kezdte gyűjteni az ABBA-relikviákat, miután édesanyjától megkapta az együttes Waterloo című slágerét kislemezen. Nordin, aki mindössze három tárgyat fog megtartani gyűjteményéből, a Svéd Rádiónak nyilatkozva korábban azt mondta, hogy az ötödik X felé közeledve úgy érezte, eljött az idő a változtatásra.

Az érdeklődés hatalmas, ez azóta így van, hogy június végén bejelentettük a gyűjtemény eladását – mondta Beata Donnér, az aukciósház szóvivője, hozzátéve, hogy nem tudja számszerűsíteni a kiállított tárgyakat megtekintők számát.

A kollekciót – amelyért az aukciósház minimum 800 ezer svéd koronát, azaz 27 millió forint akar kapni – szombatig az interneten is meg lehet nézni.

A gyűjtemény két kiemelkedő darabja egy-egy nagylemez, amely soha nem került kereskedelmi forgalomba: 15 ezer korona (félmillió forint) a kikiáltási ára a Saang till Görel című albumnak, amely mindössze 50 példányban készült 1979-ben az együttes egyik asszisztensének 30. születésnapjára. Legalább 25 ezer koronát (850 ezer forint) remélnek a Hovas Vittne című korongért, amelyet 200 példányban adtak ki 1981-ben Stig Anderson producer 50. születésnapjára.

Az ereklyegyűjtemény egyedülálló kollekciót foglal magában újságkivágásokból is. Az együttes maga nem gyűjtötte a róluk szóló cikkeket, ezt Thomas Nordin helyettük is megtette 1974-től napjainkig.

Nordin nem tudta megvalósítani álmát, egy saját ABBA-múzeum létrehozását, de reméli, hogy a nemrég megnyílt stockholmi ABBA Múzeum licitál a páratlan gyűjteményre.

Forrás: MTI