Híres indiai rendező filmje a budapesti Indiai Kulturális Központban

A románcok királyának nevezett bollywoodi rendező, Jas Csopra utolsó filmjét, a tavaly bemutatott Amíg csak élek (Jab Tak Hai Jaan) című alkotást vetítik augusztus 16-án, pénteken a budapesti Indiai Kulturális Központban.

A film modern ízekkel fűszerezett, klasszikus indiai szerelmi történet gyönyörű helyszínekkel, nagy sztárokkal és az Oscar-díjas A. R. Rahman zenéjével.

Jas Csopra a hindi filmgyártás egyik legsikeresebb rendezője nyolc évi szünet után forgatta az Amíg csak élek című drámát. A film jó része már dobozban volt, amikor a rendező megbetegedett és nem sokkal később, 80. születésnapja után pár héttel meghalt. A film elkészítéséből állítólag már csak egy daljelenet volt hátra, amelyet svájci tájakon vett volna fel.

Jas Csopra a kilencvenes években annyit forgatott Svájcban, hogy a helyiek tiszteletük jeléül tavat neveztek el róla. Így az utolsó dalt munkatársai a film végére tették, és emlékére svájci montázzsal illusztrálták – olvasható az indiai intézet MTI-nek elküldött tájékoztatójában.

A film bemutatásakor óriási sikert aratott, Indiában a 2012-es év negyedik legsikeresebb filmje lett, és bekerült az egymilliárd rúpiás bevételű filmek közé.

Jas Csopra utolsó filmjének hősei hangsúlyosan modern közegben élnek és mai értékeket képviselnek, de a történet most is az örök szerelem mítoszának újabb variánsa. A férfi főszereplőnek, Sah Ruk Kannak a történetben lehetősége van egy fiatal és egy érett férfit eljátszani. A fiatalkori Szamar életvidám, bohókás, játékos, míg a film második felében mogorva, szigorú katona. Mellette két meglehetősen különböző nőalakot megformáló színésznő, Katrina Kaif és Anuska Sarma látható.

A modern vonások mellett ugyanakkor jelen van a Jas Csopra-filmekre jellemző pazar látványvilág. A film első feléhez a mai London, a második részhez Kasmír és Ladak tájai nyújtják a hátteret.

A hindi nyelvű filmet magyar felirattal vetítik, a belépés ingyenes.

Forrás: MTI