Huszonegy országból érkeznek fellépők a százhalombattai Summerfestre

Négy kontinens 21 országának szokásaiból, zenei világából kaphatnak ízelítőt a XX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár látogatói augusztus 12. és 22. között. A jubileumi programsorozat központja most is Százhalombatta lesz, de Ráckeve és Tököl is bekapcsolódott a szervezésbe és a lebonyolításba.

Hazánk egyik legjelentősebb, méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiváljára hétfőtől folyamatosan érkeznek a fellépő együttesek a világ 21 országából – tájékoztatta Százhalombatta önkormányzatának szóvivője az MTI-t.

Nyilas Hajnalka elöljáróban elmondta, hogy a városban élő családok között egyfajta „népi mozgalom” alakult ki a táncosok elszállásolása érdekében, miközben a belvárosban, illetve a központi fesztiválhelyszínen, a Főtéren is nagy a készülődés (több utcát le is zárnak majd a programok idejére).

A Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége (CIOFF) védjegyét is elnyerő Summerfest jubileumi programjait ismertetve Nyilas Hajnalka megemlítette, hogy idén végre afrikai fellépőket is sikerül köszönteniük (Benin és Kongó táncosainak személyében), miután rendeződtek a vízumgondok. Folytatódik a volt Szovjetunió népeinek megismerése, mert Észak-Oszétia és Jakutföld is elküldi legjobb táncosait, de a dél-amerikai – perui, mexikói, panamai és paraguayi – együttesek is fergeteges hangulatot ígérnek. Tapsolhat a közönség a karib-tengeri Dominikai Köztársaság fellépőinek, képviselteti magát a Summerfesten Hawaii, és eljönnek indonéz, tajvani, maláj, sőt dél-koreai táncosok is – sorolta a szóvivő.

Az európai népek tájegységeit, tánc- és zenei világát mások mellett svájci, ciprusi, francia, spanyol és angol együttesek révén ismerhetik meg a fesztiválozók, a határon túli magyarokat pedig idén a szabadkai Róna Táncegyüttes képviseli. Természetesen fellép a házigazda Forrás Néptáncegyüttes is – mondta Nyilas Hajnalka.

A Summerfest új hagyományként ezentúl minden évben díszvendégeket hív az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról. Idén Matyóföld és a szekszárdi borvidék mutatkozik be számos esemény és kiállítás keretében. A hazai kultúra jeles képviselői közül többen már visszatérő vendégek, így a Csík zenekar is, amely ezúttal Presser Gáborral ad koncertet. Bizonyára nagy sikere lesz Berecz András és fia, István egyedülálló hangulatú műsorának, meséiknek, míg Pál István Szalonna és bandája a táncházban jeleskedve mozgatja meg a fesztiválozókat.

A Fesztiválsátorban minden este koncerteket és különböző színpadi produkciókat láthatnak az érdeklődők, többek között a Magyar Jazz Quartett műsorát Szakcsi Lakatos Béla vezetésével. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálják 12 nap alatt a nekik való programot – hangsúlyozta a szóvivő, aki a hatalmas kínálatból a gasztrotúrát, a népek bálját, a jelmezes karnevált, a nemzetközi esküvői viseleteket is bemutató tárlatot, a kirakodóvásárt és a folkkocsmát is mindenki figyelmébe ajánlotta.

Forrás: MTI