Kex: archív stúdió- és koncertfelvételek CD-n

A már több mint négy évtizede megszűnt, de máig kultikus zenekarként emlegetett, Baksa Soós János által vezetett Kex együttes felvételei Csillagok, ne ragyogjatok címmel megjelentek CD-n. A 11 stúdió- és koncertszámot 1970-ben rögzítették.

„Az anyag hat évvel ezelőtt vinylen már megjelent Let’s Cake címmel a Moiras Records kiadásában, de mindössze 300 példányban. A mostani CD-kiadás tehát azért is lényeges, mert egy szélesebb közönség számára dokumentálja egy letűnt kor ellenkultúrájának fontos szereplőjét” – hangsúlyozta Kisfaludy András filmrendező, a Kex egykori dobosa az MTI-nek a GrundRecords friss kiadványa kapcsán.

A Kex együttes a magyarországi beatzene különös szereplője volt. Rövid ideig, 1969 és 1971 között létezett, és csak néhány felvétel maradt fenn utána, mégis legenda övezi, elsősorban énekese, Baksa Soós János személye miatt. A frontember látszólag ártalmatlan, ám politikai mondanivalótól sem mentes performanszai, dadaista versei, József Attila költeményeinek megzenésítései vonzották az értelmiségi közönséget. A Kex azonban nem tudott kilépni az underground státuszból, a hatalom megfigyelte a zenekart, Baksa Soóst a belső elhárítás is zaklatta, és végül családjával Németországba távozott.

„A most CD-n közzétett anyag ad egy átfogó képet a zenekarról, ám az nem lehet teljes. Elsősorban azért, mert nagyon kevés hivatalos felvétel készült a Kexszel, csak egy kislemez jelent meg, és filmekhez írt zenék maradtak fenn, leginkább töredékesen. Az öt koncertszám amatőr felvétel, 1970-ben készült a Citadella Klubban, minősége gyenge. Léteznek valamivel jobban szóló Kex-koncertfelvételek, de előfordul, hogy a tulajdonosuk nem adja ki a kezéből” – magyarázta Kisfaludy András a Csillagok, ne sírjatok dallistáját.

A Kex zenéjével korábban egy hasonló tartalmú hanganyag 1999-ben jelent meg CD-n és audiokazettán. Azt a kiadványt Kisfaludy szerkesztette, Babos Gyula volt a zenei rendező és a hangszerelő, és néhány számot akkor újra felvettek a Kex utolsó egy évében tag Somló Tamás énekével.

A most kiadott lemezen természetesen szerepelnek a Kex legismertebb dalai, így a Család, az Elszállt a hajó a szélben vagy a Mészáros Márta által 1970-ben rendezett Szép lányok, ne sírjatok című film zenéi. Vannak egyéb Kex-számok is, például a Város a szememen át című rövidfilmben, amelyet Kovásznai György készített 1971-ben a Pannónia Filmstúdióban, szintén elhangzott két dal a zenekartól, ám a hanganyag nem hozzáférhető.

Az évtizedek óta Németországban élő, elsősorban képzőművészettel foglalkozó, egy ideje betegeskedő Baksa Soós János ritkán áll kötélnek egy Kexről szóló beszélgetésnek, ha mégis, általában azt mondja, ezek amatőr felvételek voltak, amelyek „csak tévedésből érdekesek”.

„Nem osztom álláspontját, szerintem Baksa Soós János élete legszebb alkotói időszaka a Kex együttes működésére esett. Egy adott kort nem csak az tud jellemezni, ami a különböző dokumentumokban olvasható vagy hallható, az is ugyanolyan súlyos lehet, amit nem írtak meg vagy nem forgattak le, de él egyes emberek emlékezetében. Ez igaz a Kexre, Baksa Soós élő szövegeire, sztorijaira, színpadi produkciójára is, amelyek az adott kor politikai, művészeti eseményeire reagáltak. A zene egy alap volt, körítés, János erre adta elő szürreális meséit a közönséget bevonva. Ezek teljesen egyedi műsorok voltak a Kádár-korszakban” – idézte fel Kisfaludy András.

Az egykori dobos, aki a Kex után az M7 és a Radics Bélával közös Alligátor együttesnek is tagja volt, 1974-ben abbahagyta a zenélést, dokumentumfilm-rendező lett, több művet is készített a Kexről, a legismertebb az Elszállt egy hajó a szélben 1999-ből, de a zenekarhoz kapcsolódik A Kalef – A Moszkva téri galeri is (2007).

A Kex alapfelállásának még nem említett tagjai közül Bianki Iván (gitár, cselló) és Imre Attila (basszusgitár) elhunyt, Doleviczényi Miklós billentyűs Baksához hasonlóan Németországban él. A Kex utolsó néhány hónapjában vele zenélt mások mellett Babos Gyula (gitár), Somló Tamás (basszusgitár, ének) és Závodi János (gitár) is.

A Kexhez kötődő egykori Moszkva téri galeri tagjai évente találkoznak a Veszprém megyei Dörgicsén augusztus utolsó szombatján.

Forrás: MTI