Porcinkula búcsú és családi hétvége Tatán

A tatai vár udvarán rendezik meg szombaton és vasárnap a porcinkula búcsút, ahol a hagyományos egyházi programok mellett a Kuny Domokos Múzeum városjátékra hívja az érdeklődőket.

Az élő társasjáték hétméteres játéktáblája a tatai vár, a város és a környező dombok képét ábrázolja. A játékosok helytörténeti feladatokat kapnak, dobókockával dobnak és különböző útvonalakon kell a várba jutniuk.

A kapucinus templomban tartott ünnepi szentmise és körmenet után szombaton és vasárnap is kézműves kirakodóvásár és vidámpark várja a látogatókat.

A porcinkula búcsú a ferencesek bölcsőjét jelentő assisi Porcinkula-kápolna fölszentelésének emléknapja. A kápolna a hagyomány szerint a Szentföldről hozott maroknyi földre épült, ezért nevezték részecskének, azaz porcinkulának. Ez a hely lett a rend anyakolostora. Ferenc itt halt meg, testvérei a templom kertjében temették el. Sírhelye fölé később bazilikát emeltek.

A ferences rend megalapítása után III. Honorius pápa 1216-ban engedélyezte, hogy aki a kápolnát felkeresi, teljes búcsút nyerhessen, azaz feloldozásban legyen része. Ez kiváltságot jelentett, mert akkoriban csak az nyerhetett teljes búcsút, aki a Szentföldre zarándokolt. A pápák később valamennyi ferences és klarissza templomnak megadták a jogot a búcsú megtartására, melyet a világon mindenütt augusztus első vasárnapján rendeznek.

Forrás: MTI