Neves lengyel és cseh filmrendező a Cseh Filmklubok Szövetségének díjazottjai között

A szövetség a dél-morvaországi Uherské Hradistében a hétvégén megnyílt 39. nyári filmakadémia keretében nyújtja át elismeréseit.

A tavaly Szabó Istvánt is kitüntető Cseh Filmklubok Szövetségének díjazottjai között szerepel idén Jerzy Hoffman lengyel és Vojtech Jasny cseh filmrendező is.

Az 1964-ben alapított Uherské Hradiste-i nyári filmiskola elsősorban a fiataloknak szól. A vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik az alkotókkal és szakemberekkel. Az idén augusztus 3-ig tartó rendezvényen kétszáz filmet mutatnak be.

A Cseh Filmklubok Szövetsége évről-évre kiosztja díjait, idén hatot. Szombaton a 80 esztendős Hoffmant köszöntötték az 1920-as varsói csatát felidéző legutolsó, két éve készült eposzának háromdimenziós vetítése előtt. Hoffman hosszú pályafutása során számos történelmi filmet forgatott, nevéhez fűződik Henryk Sienkiewicz történelmi trilógiájának filmrevitele is.

Szerdán Pedro Costa portugál filmrendező (Elmúlt fiatalság) veheti át a filmklubok díját, csütörtökön pedig a 87 esztendős Vojtech Jasny, a cseh újhullám egyik kiemelkedő alkotója részesül az elismerésben, aki 1968-as Vsichni dobrí rodáci (Jó földijeim) című vígjátékában kemény kritikával mutatta be a földek háború utáni erőszakos kollektivizálását Csehországban.

A film rendezőjeként elnyerte a cannes-i filmfesztivál díját, a produkciót azonban betiltották az akkori Csehszlovákiában. A rendező 1968-ban emigrált, és csak 1989-ben, a bársonyos forradalom után tért haza.

Allan Starski lengyel díszlettervező a filmiskola befejező napján kapja meg a díjat. A hatodik elismerést a filmklub egy oszlopos tagjának szánták idén a szervezők.

Tavaly Szabó Istvánon kívül Carlos Saura spanyol rendező és az iráni Abbas Kiarostami is átvehette a cseh filmklubok díját.

Forrás: MTI