Római vakáció – Bemutató Szentendrén

Egy romantikus film színpadi változata Cole Porter-dalokkal: a Római vakáció című zenés előadást pénteken mutatják be Tenki Réka és Fekete Ernő főszereplésével a szentendrei városháza udvarán.

MTI fotó:  Kovács Attila

MTI fotó: Kovács Attila

Audrey Hepburn és Gregory Peck legendás filmje ezúttal színpadon kel életre az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös produkciójaként, Pelsőczy Réka rendezésében.

Zöldi Gergely, a darab fordítója és dramaturgja az MTI-nek elmondta: a film színpadi adaptációját Paul Blake írta, aki Cole Porter-dalokkal egészítette ki a művet, ezek jól illeszkednek a rendező elképzeléséhez – tette hozzá.

Szólt arról, hogy a színpadon egy filmforgatás előtti próba látható, ez adja a történet keretét. A színészek eredeti szerepüket játsszák, ám az előadás másik rétegeként a szereplők valós kapcsolataira is ráláthatunk, a darabnak dupla története van.

Mint mondta, a történet a bulvársajtó és a híresség találkozásáról szól. A szökésben lévő hercegnőt az újságíró lakására sodorja a véletlen, aki ebben egy óriási sztorit lát. „A történet talán aktuálisabb is ma, mint az ’50-es évek elején. Akkor nem volt ekkora hatalma még a bulvármédiának” – jegyezte meg a fordító.

Pelsőczy Réka az MTI-nek elmondta: a történetben a legfontosabb számára az, hogy olyan találkozásról van szó, ami nem teljesedhet be. A darab alapmotívuma a kalandvágy, az elvágyódás a megszokottból. Hogy az ember nekimegy a világnak, ki akar törni a korlátai közül – mint a darabban szereplő Anna hercegnő -, és történik vele valami, ami nem történhetett volna meg, vissza kell térnie a saját életébe. A rendező elmondta: ez a beteljesületlen érzelem érdekelte leginkább, amely mindenki számára ismerős lehet.

A színpadi változat és a film viszonyáról elmondta: darabjuk egy filmstúdióban játszódik, a Római vakáció történetével párhuzamosan megjelenik egy másik sztori is, amelynek a filmbeli figurákat alakító színészek a főszereplői, az ő viszonyaik is felsejlenek. Hozzátette: úgy érzi, hogy a színészek is élvezik a munkát, azt, hogy a darab meséje mellett a filmstúdió mint helyszín milyen helyzeteket, további játéklehetőségeket kínál.

Elmondta: a koreográfiát Fejes Kitty és Katona Gábor készíti, a színpadon lévő hangstúdióban pedig a produkció zenei vezetője, Puskás Péter és Varga Vince különböző effektekkel teremtik meg a történet atmoszféráját.

A főszereplők mellett Hernádi Judit, Cseh Judit, Szikszai Rémusz, Márton András és Nagy Dániel Viktor játszik a darabban. A jelmez Tihanyi Ildikó, a díszlet Kalmár Bence munkája. A premier a Szentendrei Nyár programsorozat keretében tartják, az előadás ősztől a Belvárosi Színház repertoárján szerepel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk: Római vakáció – színházi premier a mozifilm 60. évfordulóján