Királyi napok Székesfehérváron

Augusztus 14. és 24. között rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napokat, amelynek keretében a városba érkezik a Szent Jobb, átadják a felújított Fő utcát, lesz katonazenekari fesztivál, Koronázási Ünnepi Játékok, és a városban tart kihelyezett ülést a kormány.

Augusztus 14-én a királyi napok megnyitójára Budapestről Székesfehérvárra érkezik a Szent Jobb, az ereklyét a bazilikában lehet majd megtekinteni. Délután az Arany János utca és a Városház tér érintésével rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet, amely ünnepi szentmisével zárul a nemzeti emlékhelyen. A nézőtéren több mint kétezer ülőhely lesz – közölte az önkormányzat.

Augusztus 15-én átadják a felújított Fő utcát: a Miénk itt a tér című program keretében reggeltől színes programok, a Zichy ligetben koncertek várják az érdeklődőket. Este ünnepélyesen felkapcsolják a Fő utca fényeit, lesz fényjáték is, majd utcabálon ünnepelhetnek a vendégek.

Augusztus 16-án tartják a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivált: a programon a város vendégül látja Tata, Veszprém és Kaposvár katonazenekarát. A Zichy ligetben, a Rákóczi úton, a Piac téren és a Városház téren zajló esemény a Honvéd Táncszínház Monarchia Népek Tánczai című előadásával zárul.

Augusztus 17-én és 18-án rendezik meg a Szent István-emlékév újdonságaként a Koronázási Ünnepi Játékokat. A rendezvény mindkét napja Szent István megkoronázását felidéző szertartással zárul.

Augusztus 18-án a Csók István Képtárban vándorkiállítás nyílik, amely a két világháború közötti időszak kultusztörténetét dolgozza fel. Délelőtt elhelyezik a Szent István-emlékév üzenetét és időkapszuláját a Városháza díszudvarán. A tervek szerint a kapszulát 2038-ban nyitják majd fel, az 1988-ban ugyanitt elhelyezett üzenettel együtt.

Augusztus 19-én Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, majd a városházán kihelyezett ülést tart a kormány.

Augusztus 20-án a nemzeti emlékhelyen ismét megnyitják a közönség előtt az osszáriumot (a Székesfehérváron eltemetett királyok földi maradványait is őrző csontkamrát), és a tiszteletadással veszi kezdetét Szent István ünnepe.

Ugyancsak augusztus 20-án kezdődik a 24-éig tartó nemzetközi néptáncfesztivál – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI