Baráth Emőke énekes sikere az Aix-en-Provence-i Fesztiválon

Nagy sikerrel szerepel a franciaországi Aix-en-Provence-ban a helyi fesztiválon Baráth Emőke. A magyar énekes Francesco Cavalli Elena című operájának címszerepét alakítja, az előadás még csütörtökön és szombaton lesz látható.

A fiatal szoprán 2011-ben több díjat nyert az Innsbrucki Nemzetközi Régizenei Fesztivál Antonio Cestiről elnevezett versenyén, 2012-ben visszahívták Monteverdi Poppea megkoronázása című operájának főszerepére.

„Az innsbrucki jó szereplésemnek és a svájci Verbier Fesztiválon nyújtott teljesítményemnek része van abban, hogy ennek a különleges produkciónak a címszerepére felkértek Aix-en-Provence-ba” – mondta Baráth Emőke az MTI-nek.

Május vége óta naponta két próbával készült a nemzetközi csapat Cavalli Elena című művének július eleji bemutatójára. Az előadásokon Leonardo Garcia Alarcón, az argentin származású, Európában tanult barokk zenei specialista és az általa alapított zenekar, a Cappela Mediterranea játszik, a francia Jean-Yves Ruf rendezte az előadást.

Az Elena cím Szép Helénát rejti, az antik görög mitológián alapuló cselekmény azonban nem az általában ismert vonalat követi, sokkal bonyolultabb annál – jegyezte meg az énekesnő. A darabot nagy várakozás előzte meg, mert az Elena szenzációs operatörténeti felfedezés.

A Monteverdi-tanítvány Francesco Cavalli számára Giovanni Faustini velencei impresszárió írta az Elena librettóját. Faustini halála miatt Nicolo Minato fejezte be a szövegkönyvet. Az operát 1659. december 26-án mutatták be a velencei Teatro San Cassianóban, amelyet Faustini fivére, Marco igazgatott. A San Cassiano megnyitásáig az operákat hercegi udvarokban, zárt körben játszottak. Ez a velencei ház tekinthető a mai, széles közönség számára nyilvános első operának, az Elenát pedig az első valóban komikus operának.

Forrás: MTI