Székely ízek és táncok a bukovinai találkozón

Székely ételek, táncok, könyvek és társasjátékok várják augusztus elején a XXIV. Bukovinai Találkozások közönségét Bonyhádon, ahol ezúttal tíz határon túli és több mint húsz hazai hagyományőrző együttes lép fel.

Az augusztus 2-án kezdődő, háromnapos folklórfesztivál vendége lesz a mádéfalvi ifjúsági néptánccsoport, a dévai Segesvári Miklós Pál Egylet népdalköre, a szlovákiai Strubnyafürdőről (Turcianske Teplice), a lengyelországi Dragowinából, a bukovinai Malin és Frumosu falvakból, valamint az ukrajnai Csernovicből és Putyilából érkező tánccsoport.

Idén először lesz boszniai vendégegyüttes a találkozón, Kalinovacból bukovinai eredetű lengyel hagyományőrzők kaptak meghívást – mondta Csibi Krisztina, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.

A külföldi csoportok a Bonyhád környéki, székelyek lakta településeken is bemutatkoznak. A fesztivál zenei programjának részeként augusztus 2-án koncertet ad a Muzsikás együttes, amely Petrás Máriával, a keramikusművészként kiállításon is bemutatkozó moldvai énekessel együtt lép színpadra. A rendezvény második estéjén a bonyhádi Csurgó együttes és Sebestyén Miklós táncházában bukovinai táncokat tanítanak, ahol lengyel, ukrán, román tánclépéseket is el lehet majd sajátítani.

A találkozó Örökség sátrában bemutatja székely könyveit a Bukovina Kiadó, és Fazekas Szabolcs, a székelyföldi legendárium ötletgazdája székely társasjátékokkal ismerteti meg a gyerekeket.

Hagyományosan rendeznek kóstolót is bukovinai székely ételekből, amelyeket idén a teveli székely hagyományőrzők kínálnak a vendégeknek. Lesz töltött káposzta, a rátottnak nevezett lángos, fánk, amelyet a bukovinaiak pumpuskának hívnak és málé, azaz juhtúrós kukoricakása.

A Bukovinai Találkozásokat 1990 óta évente öt helyszínen, a lengyelországi Jastrowiében, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), Stubnyafürdőn, Csernovicben és Bonyhádon rendezik meg. A fesztiválokon a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak.

Az idei csernovici találkozón a bonyhádi Völgység Néptáncegyüttes vett részt, a hétvégén Hosszúmezőn a palotabozsoki és a csernakeresztúri együttes lép fel, az augusztus végén rendezendő strubnyafürdői programon pedig a kisdorogi és a cikói bukovinai székely népdalkör képviseli a bukovinai székelyeket.

Forrás: MTI
,